Молитвени помен и сјећање жртвама усташког покоља становника села банијског Трокута

Прошло је 76 година од злочиначке акције од 06.10.1944., када су усташке моторизоване постројбе „Брзи Склоп“ из Јасеновца у садејству локалних усташа и усташа са Дубичких Кречана изненада напале цивилно становништво 17 трокучанских села: Живаја, Шаш, Словинци, Костреши, Папићи, Јасеновчани, Чапљани, Побрђани, Меминска, Раусовац, Доњи и Горњи Храстовац, те српске дијелове села Тимарци, Утолица, Мрачај, Церовљани, Новоселци. Усташким обручем Дубица-Костајница-Суња-Дубица био је опкољен Трокут.

Усташка акција под радним називом „Опколи, обори,закољи“ планирана је дуго са властима НДХ- Тог дана на кућном прагу заклано је и убијено или одведено у логор Јасеновац или у логор Дубичке/Баћинске Кречане, Стазу и др. мјеста око 1.200 жена, дјеце и стараца. Усташе су сакупиле и Козарачку дјецу.Већи дио Срба из „Трокута“ успио је да пређе жељезничку пругу у Горњем Храстовцу и да се спаси уз помоћ партизана који су пресјекли усташки обруч.

Парастос у порти храма Св. оца Николе у Меминској служиће, 10.10.2020. у 16,00 ч., госп. Славиша Симаковић, протојереј-ставрофор костајничко-дубичке парохије.

Позивамо вјерни народ да узму учешће у овом Богу угодном дјелу и одају почаст свим пострадалим.

Обавијестите родбину и пријатеље.

Након покоља, опљачкана је стока и организован одвоз остале покретне имовине од стране усташа и Хрвата из околних села.

Пљачком су се редовно снабдијевале оружане снага НДХ. Послије пљачкаша, ишле су две групе усташа, прва је бензином полијевала куће и помоћне објекте а друга палила. Спаљено је око 1500 кућа и нешто више од тог броја помоћних објеката. Уништено је 6 школа, 3 трговине и 2 цркве. Иза овог крвавог усташког пира у српском дијелу Банијског трокута остала су само згаришта.

Извор: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар