Molitveno sećanje na ubijene Livanjske Srbe

Potomci i poštovaoci livanjskih Srba, koje su ustaše surovo pobile leta 1941. godine, pomoliće se za njihove duše i ove, 2019. godine, u više mesta u Srbiji, Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Zlog leta 1941. godine, žene i deca su živi bacani u jame Dinare, Staretine, Tušnice, Kamešnice…, muškaraci su pobijeni kod sela Prolog, nejač sela Čelebić pobijena je u seoskoj školi, a ubijani su i na livadi Trnovac, na području Kupresa…, Preko 1600 civilnih žrtava, od tek rođenih do u starosti onemoćalih nestalo je tih dana, oko Ognjene Marije. Nestale su zauvek cele srpske porodice, a u nekim selima od toga dana sve do danas više nema ni jednog Srbina.

Pedeset godina nakon ovog zločina potmci su dostojno, u Spomen kapeli u Livnu, sahranili mošti stradalnika izvađene iz većine jama. Nažalost, za njih nije bilo mira i već naredne godine su razbacane oko oskrnavljene Spomen-kapele i zapaljene lijevanjske pravoslavne crkve. Uporni potomci stradalnika, Eparhija bihaćko-petrovačka i Parohija lijevanjska obnovili su Spomen-kapelu i ponovo u kriptu položili mošti mučenika.

Parohija Lijevanjska i Udruženje Ognjena Marija Livanjska pozivaju vas da se zajedno pomolimo našim mučenicima, na bogosluženjima koja će se održati u:

  • Novom Sadu, 27. jula u 9 sati, parastos u crkvi Svetih Kirila i Metodija na Telepu;
  • Beogradu, 28. jula u 12 sati, parastos u crkvi Svetog Marka;
  • Banja Luci, parastos u crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Laušu, 29. jula u 17 sati;
  • Manastiru Bogorodice Trojeručice na Avali, parastos 30. jula u 10 sati;
  • Livnu, 30. jula Sveta Liturgija u 10 sati, u Spomen kapeli-kosturnici;
  • Gubinu, 31.jula Sveta Liturgija u 10 sati i parastos kod groba oca Riste Ćatića i njegovih 12 parohijana;
  • Čaprazlijama, 31.jula u 12 sati, parastos na mestu srušenog spomenika stradalima u jami Samogred;
  • Čelebiću, 1. avgusta Sveta Liturgija u 10 sati, na spomen groblju na Barjaku.

Preuzeto sa: slobodnahercegovina.com

 

Nema komentara

Napišite komentar