Mutilić nadomak Udbine: Obnova hrama, obnova je života ovdje!

Mutilić. Smješten je u pitomom polju, nadomak Udbine. U selu dominira crkva Preobraženja gospodnjeg, odnosno, ono što je od nje ostalo. Zidine, bez krova, ruševine, kamene gromade. Slika je to koja vas ne može ostaviti ravnodušnim. Obnova je ipak počela, kaže Tatjana Čanković, kuma ovog hrama, koji se u crkvenim knjigama pominje još u prvoj polovini 18. vijeka.

“Počela je obnova. Trebalo je puno sredstava samo da krene. Zahvaljujući našem parohu Nikoli Malobabiću, pokrenuta je obnova nekoliko pravoslavnih crkava na ovom području. Idemo polako.” kaže Tatjana.

Crkva Preobraženja gospodnjeg u Mutiliću pretrpjela je pravu pravcatu golglotu Više puta je rušena, više puta je obnavljana zbori Nikola Malobabić, paroh Korenički.

“Hvala Bogu, krenulo je. Ipak malo je naroda ovdje, pa tako da sve to ide polako. Ali najvažnije je da je obnova ovog Hrama konačno počela. Na prostoru Koreničke parohije obnavlja se trenutno šest hramova” zbori paroh Korenički Nikola Malobabić.

Obnova pravoslavnih hramova obnova je života ovdje. Samo tako možemo sačuvati svoj identitet, zbori Tatjana Čanković, kuma ovog hrama, ujedno i predsjednica SKD “Prosvjeta” pododbor Udina Primjetili smo da su aktivni, da rade punom parom, zahvaljujući ponajviše, stičemo utisak, upravo našoj sagovornici.

“Pa hvala Vam, to je baš bio kompliment. Znate kako, uvijek treba neko ko će malo više povući, ja se trudim. Inače moj posao je da nađem aranžmane. Idemo na manifestacije na koje nas pozovu. Ima nas 55 u Prosvjeti a odskora smo osnovali i grupu sa djecom. To su naše Cukrice” zbori Tatjana Čanković.

Trud i volja postoje, želja takođe, uz članarainu, podršku lokalne zajednice, društva u cjelini rezultat vele neće izostati. Cilj je očuvati tradiciju i prenijeti ju na mlađe generacije. Kaže nam to Smilja Kalanj, članica Prosvjete napominjući da rade punom parom već petnaestak godina.

Nije baš lako živjeti danas ovdje u Mutiliću i Udbini. Ipak nekako se kraj sa krajem sastavlja veli Milan Uzelac zamjenik načelnika opštine Udbina. “Najbolje žive oni naši mještani koji su se odlučili osnovati OPG-ove. Oni ostvaruju pravo na podsticaje i subvencije. Ovdje su aktuelni podsticaji iz Evropskih fondova. Uglavnom, u Udbini i ovdje u Mutiliću se živi jednako kao u drugim krajevima Like” zbori Uzelac.

Ipak i pored subvencija iz EU fondova, podrške mladima i pokušaja da se oni zadrže na ovim prostorima, samo pristupanje Evropskoj uniji, iz Like se odlazi u potrazi za nekim boljim životom. Odlaze podjednako Hrvati i Srbi zbori Uzelac. Niko ne zna kako to zaustaviti.

“Ovdje se povratak Srba u većem broju nikada nije desio. Sve je to bio individualni povratak. Onda, ovdje se desilo to, da su se nakon rata, doselili i Hrvati iz centralne Bosne, oni sada nakon otvaranja granica, odlaze baš u velikom broju. I to uglavnom mladi ljudi. Nas, mladih Srba je ionako malo, tako da je situacija za brigu. Da bi se ostalo ovdje, mora se mladim ljudima obezbijediti posao, plata, egzistencija.”

A sve ovo neće biti lako reče nam na kraju Milan Uzelac, zamjenik načelnika opštine Udbina, podsjećajući da se Srbi ovdje moraju i trebaju držati zajedno kako bi ostvarili svoja prava. Na kraju velika je uloga i pravoslavne Crkve ovdje. Zato hram treba što prije obnoviti, podsjeća na kraju još jedne priče Ličke, kuma hrama u Mutiliću – Tatjana Čanković.

Portal Banija Online se zahvaljuje ELTA TV i novinaru Ljubinku Spasojeviću na ekskluzivnoj reportaži.

Preuzeto sa: banija.rs

Nema komentara

Napišite komentar