На Скупштини БОРС-а усвојено неколико закључака; Очекују одговор институција

У Бијељини је одржана Скупштина Борачке организације Републике Српске, на којој је усвојено неколико закључака, који ће бити упућени надежним институцијама.

Затражено је да БОРС добије издвојен статус као највећа организација која окупља све борачке категорије.

Затражено је и увођење јединственог борачког додатка чија би основица на мјесечном нивоу била пет марака, затим системско рјешавање помоћи лицима оптуженим за ратне злочине, као и повећање основице за породичне инвалиднине на 80 одсто од просјечне нето плате.

– Ми смо у овој години имали 15 одсто повећање и сад је та основица 69 одсто и нешто. Ако би се до краја године повећало за 10 одсто то било оних 80 одсто што ми тражимо. Такође питање којим смо сe бавили јесте запошљавање дјеце погинулих бораца, што је проблем читавог друштва, а не само власти и нас који се тиме бавимо. Тренутно на Заводу за запошљавање има 1.500 такве дјеце која су незапослена. Сматрам да један дио њих није ни заинтересован да ради. Даље што тражимо јесте системска помоћ лицима који су у фази оптужбе за ратне злочине. Тридесет година то није ријешено и тиме се морамо позабавити – нагласио је предсједник БОРС-а Радан Остојић.

Истиче да одговор институција очекују до 1. септембра.

У зависности какав одговор буде, борци ће одлучити да ли ће организовати протесте.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар