Nagledaj se zemlje Hercegovine: Predstava koja je objedinila tradiciju i humanost

Po drugi put zaredom mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji uspjeli su da 8.12.2019. godine napune amfiteatar novosadskog Spensa i prisutnima dočaraju hercegovačke običaje, kulturu i tradiciju a sve kroz predstavu “Nagledaj se zemlje Hercegovine“, koju su sami osmislili mladi članovi-učesnici.

Predstavu je i ovoga puta gledalo više od 300 gledalaca pa su organizatori bili primorani da ubace i dodatne stolice kako bi se ispoštovao svaki posjetilac.

Tradicionalno hercegovačko sijelo sa putnicima namjernicima i prošnja mlade prikazani su kroz priču, pjesmu, igru, uz zvuke gusala i sa mnoštvom starih pomalo zaboravljenih riječi i izraza od kojih su mnogi karakteristični samo za Hercegovinu.

Prikazivanje predstave upotpunile su narodne nošnje koje je Udruženje kupilo upravo za potrebe održavanja ovakvih i sličnih manifestacija.

– Nošnje su šivene u radionici “Sitan vez“ u Rumenci kod našeg zemljaka Momira Miškovića, a dio finansijskih sredstava obezbjeđen je preko Konkursa iz oblasti kulture koji su finansirali Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada i Fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima – ističe Bojan Milenić koji se na samom početku obratio prisutnima ispred glumačke sekcije Udruženja.

Predstava je počela recitacijom pjesme “Gledaj i nagledaj se zemlje Hercegovine“ a potom su na scenu stupili đed i unuka koji su kroz dijalog spojili neka prošla vremena i doba u kome danas živimo.

U nastavku u predstavi je prikazano tradicionalno hercegovačko sijelo okupljeno oko ognjišta, dolazak putnika namjernika sa namjerom da isprose jednu od šćeri-nagorkinja vila. Kroz pjesmu, gusle, kolo i navlaćenje klipa ali i razgovor koji je obilovao starim, pomalo zaboravljenim i samo Hercegovini svojstvenim izrazima, prikazano je kulturno bogatstvo Srba Hercegovaca.

Jedan od učesnika u predstavi je i Srđan Avdalović guslar iz DG „Stara Hercegovina“ aktuelni prvak Srbije koji je svojim umjećem još jednom zadivio sve prisutne.

Sara Hamović najbolji student Udruženja i budući doktor već sad svojim božanskim glasom liječi sve one koji su imali priliku da čuju ovu talentovanu Trebinjku.  Zajedno sa Sarom, pjesmama Nema raja bez rodnoga kraja i Nevesinjski ravni luže nastupile su i ostale djevojke koje čine žensku pjevačku grupu Udruženja.

Da su mladi iz Udruženja veliki humanisti, spremni uvjek da pomognu, nekad i mimo svojih mogućnosti, pokazala je to i ova predstava. Ulaz na predstavu je bio besplatan a na ulazu se nalazila kutija za prikupljanje novčanih priloga za pomoć u liječenju Aleksandra Adamovića iz Gajdobre.

– Od 2011. godine i kobne saobraćajne nesreće Aleksandar i njegova porodica kreću u jednu neprestalnu borbu. Svi mi možemo u tome makar malo da pomognemo- poručio je Milenić u svom obraćanju.

Na samoj predstavi bio je prisutan i Aleksandar sa svojom porodicom koji je predstavu sa radošću odgledao. Mladi učesnici u predstavi uspjeli su da na Sašinom licu vide ushićenje ali i osmjeh.

Mladi su uspjeli u istom momentu da publiku dovedu do suza od smjeha a bilo je i onih koji su zaplakali sjetivši se svoga djetinjstva i odrastanja u Hercegovini. Na kraju predstave prilozima publike, ali i samih učesnika u programu prikupljeno je 86.000 dinara koje su uplaćene na račun Aleksandra.

Veliku zahvalnost dugujemo porodicama Opačić i Lalović iz Kalinovika koji su nam i ovoga puta ustupili brojne predmete koji su se nekad koristili u domaćinstvu a koji su ukrasili scenu i prikazali kako je nekad izgledalo ognjište koje je okupljalo ukućane ali i putnike namjernike.

Nadamo se da ćemo u predstojećoj godini uspjeti da realizujemo gostovanja u Gajdobri, Kleku i drugim mjestima gdje žive potomci Hercegovaca a u planu su i nove predstave – poručuju mladi učesnici u predstavi.

Tekst preuzet sa: slobodnahercegovina.com

Nema komentara

Napišite komentar