NAJAVA: Promocija knjige „SVEDOK SUDBINE“ Vladimira Bunjca ponedeljak, 30.9. 2019. u 18 časova u Kripti Hrama Sv. Save

Promocija knjige „SVEDOK SUDBINE“ Vladimira Bunjca (1928-1999), književnika, novinara, filmskog kritičara i nekadašnjeg urednika Drugog programa Radio Beograda ponedeljak, 30. septembar 2019. godine u 18 časova u Kripti Hrama Sv. Save.

O knjizi „Svedok sudbine“ govore akademik, prof. dr Ljubodrag Dimić sa Filozofskog fakulteta, ekspert za istoriju Jugoslavije i istoriju XX veka i prof. dr Aleksandar Jerkov sa Filološkog fakulteta, ujedno i upravnik Univerzitetske biblioteke, koji je ekspert za srpsku književnost XX veka.

Poslednji zadatak Vladimira Bunjca, novinara, kniževnika i književnog kritičara, a pre svega velikog patriote, je rasvetljavanje činjenica o istorijskim događajima koji su bitno uticali na sudbinu Srbije i srpskog naroda. Našoj naciji i svetu ostavio je dragocen istorijski dokument. To je svedočanstvo o životu pravoslavnih Srba u Zagrebu pred Drugi svetski rat i svedočanstvo o nepoznatim pojedinostima u životu Beograđana tokom Drugog svetskog rata i dva bombardovanja.

Pisac nas uvodi u svoju autobiografsku priču, od rođenja 1928. u Zagrebu, pa do genocida nad njegovom porodicom i Srbima u Hrvatskoj. Svedoči o bekstvu dečaka od ustaša iz Zagreba u Beograd 1941. Vladimir je, kao dvanaestogodišnjak, bio jedini preživeli u tom vozu. Sâm je stigao do Beograda. Njegov otac dolazi tek kasnije, sakriven ispod uglja u lokomotivi…

Kroz fragmente svakodnevice tog vremena, dopunjene anegdotama o poznatim i manje poznatim ličnostima, bogato oslikava duh jednog naroda u turbulentnim vremenima.

Posebno i uporedo obrađuje i analizira književne prilike u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji. Tadašnje društvene odnose sagledava kroz odnos tri književnika epohe – Miloša Crnjanskog, Iva Andrića i Miroslava Krleže. Lično ih je poznavao. Sa njima je mnogo razgovarao i o njima je pisao.

Dobrodošli!

 

 

Nema komentara

Napišite komentar