Nakon 24 godine obnovljen turnir u malom nogometu u selu Poljani na Kordunu

Davne 1974. godine u Poljanima, selu pored Topuskog na Kordunu, za nekdašnji Dan borca 4. jula, započeo je turnir u malom nogometu. I trajao je do ljeta 1995. godine – do Oluje. Bio je to jedan od najjačih jednodnevnih turnira u široj regiji Korduna i Banije.

Poratnih godina je turnir pao u zaborav, a obnovljen je ove godine. Dakako tradicionalno 4. jula!!!

Malobrojni mještani, njih dvadesetak, na čelu sa predsjednikom Mjesnog odbora Markom Čičom i entuzijastom Milanom Roknićem – Rokom koji živi od Oluje u Beogradu, na izuzetno uspješan način obnovili tradiciju.

Broj ekipa je znatno manji nego predratnih godina jer se u Poljanima znalo skupiti po tridesetak momčadi iz okolnih sela, ali i iz Jastrebarskog, Zagreba, Karlovca, Siska, Podzvidzi (BiH). Svake godine učestvovale su i ekipe nekadašnjih kasarni JNA iz Petrinje, Zagreba, Karlovca… koji su, treba li posebno isticati, doživljavali ovacije i opće simpatije tada mnogobrojne publike.

Međutim, tri jučerašnje ekipe koje su nastupile su istovremeno i pobjednici bez obzira na rezultate. Uspjeh je što je manifestaciju pratilo stotinjak gledaoca, sjećajući se nekad srećnijih vremena i Poljana sa većim brojem stanovnnika.

Uspjeh je takođe što je i ovogodišnji sportski susret, baš kao i svi predratni, bio višenacionalnog karaktera, čime se i na sportskom polju jača tolerancija i zajednički život u višenacionalnoj sredini poput Općine Topusko. Napomenimo da je najmlađi učesnik turnira bio 12-godišnji Žarko Gušić!

Milan Roknić – Roko ima preciznu evidenciju svih predratnih turnira kao i brojne fotografije.

Jedini koji je učestvovao na svim turnirima od 74 do 95 je nažalost prerano umrli Miladin Božić – Miki koji je sa ekipom svoje Perne i osvajao najveći broj puta poljanski turnir.

Boro Rkman

Nema komentara

Napišite komentar