Neđo Kerlec iz Novog Sada najbolji kosac na Balkani kod Mrkonjić Grada

Neđo Kerlec iz Novog Sada pobjednik je tradicionalne manifestacije “Dani kosidbe na Balkani – Memorijal Lazar Laketa”, na kojoj su se takmičila 22 kosca iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Na kosidbi, održanoj danas u Turističkom centru Balkana kod Mrkonjić Grada, drugo mjesto osvojio je Vuk Vučković iz Ljiga, a treće Mirko Kecman iz Petrovca.

Kosci su se, osim u takmičenju ručnom kosom “varcarkom”, nadmetali i u skoku u udalj, obaranju ruke, obaranju sa brvna i u bacanju kamena s ramena. Titula “Delija Balkane” pripala je Mariju Prljeviću iz Tomislavgrada.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić ukazala je na otvaranju ove manifestacije na njen značaj jer se tako čuva tradicija.

Pažnju mnogih koji su danas prisustvovali kosidbi privukla je i Cvijeta Knežević koja je došla iz Bačkog Dobrog Polja iz Srbije, koja je istakla da njena ljubav prema kosidbi potiče iz ovih krajevima budući da je porijeklom iz Kotor Varoša.

“Još kao mala kosila sam sa djedom i ocem i uvijek su me više privlačili muški poslovi”, rekla je Kneževićeva, koja kaže da je organizator kosidbe u Bačkom Dobrom Polju.

Među koscima je bio i Milorad Sladojević – Đeli, koji kuje čuvene kose “varcarke” po kojima je Mrkonjić poznat pa se nekad zvao Varcar Vakuf.

Sladojević, koji 29 puta učestvuje na kosidbi na Balkani, kaže da je ovo atrakcija i da se ovdje okupljaju najjači kosci na Balkanu.

“Do sada sam pobijedio ukupno 55 puta na kosidbama, a i na Balkani sam više puta bio pobjednik”, rekao je Sladojević.

Prije početka nadmetanja kosaca, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje Lazaru Laketi, nekadašnjem šampionu Evrope u ručnom košenju trave i osnivaču ove manifestacije.

Dane kosidbe, koji se održavaju 29. put, pratio je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Folklorna sekcija Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Rače Kragujevačke i Kulturno-umjetničko društvo “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” iz Mrkonjić Grada.

Na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu sinoć je u okviru svečanosti posvećenih “Danima kosidbe” održana 13. kosačka smotra folklora.

Kosidbu je organizovala Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, a pokrovitelj je opština.

Preuzeto sa: SRNA

Nema komentara

Napišite komentar