Nevesinjske puške bile su pucanj za slobodnu Hercegovinu

U Nevesinju je pomenom u crkvi u Biogradu i svečanom akademijom u Velikoj sali opštine 8. jula 2017 počelo obilježavanje tri ,,Nevesinjske puške”, događaja nakon kojih je Nevesinje zauvijek ostalo zapisano kao mjesto u kome se uvijek branila sloboda srpske Hercegovine.

Manifestaciju koja je održana pod pokroviteljstvom Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, republička i opštinska boračka organizacija i opština Nevesinje, otvorio je načelnik opštine Milenko Avdalović.

– Nekada smo se postignućima naših predaka previše hvalisali. Nevesinjsku pušku nismo ispucali mi nego naši preci i to oni najbolji. Da bi mi bili najbolji ne bi trebalo da se hvalimo našim precima, nego da budemo najbolji u našoj sadašnjosti i budućnosti. Republika Srpska je kruna svih ,,Nevesinjskih pušaka”, to je prvi put da Srbi u Hercegovini žive u svojoj državi i zato trebamo da je gradimo i čuvamo – rekao je Avdalović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da ustanci podignuti u Nevesinju spadaju među najznačajnije istorijske događaje srpskog naroda. – Sjećamo se slavnih ljudi iz hercegovačkog kraja koji su bili nošeni idejom slobode, idejom i idealom koji je najsnažniji za svaki narod. Nošeni tim idealom prvaci Hercegovine stali su pred svoj narod braneći ga i tražeći slobodu. Oni su bili svjesni da će im ta borba za slobodu doći glave, ali su učinili svoj narod ponosnim- naglasio je Savanović.

U ime Srbije prisutnima se obratio zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta koji je naglasio da je prva ,,Nevesinjska puška” najznačajniji događaj za srpski narod u drugoj polovini 19-og vijeka.

– Hercegovački ustanak iznjedrio je velike junake koji su trajno ostali upisani u istoriju i u narodno predanje. Hercegovački ustanak nije ostvario svoj krajnji cilj, oslobađanje Hercegovine i drugih područja na kojima živi naš narod, ali su njegovi junaci ostali trajni uzor i inspiracija. Smatram da bi u udžbenicima istorije u Srpskoj i Srbiji trebalo dati daleko veći značaj Nevesinjskim puškama i nadam se da će to u narednom periodu biti učinjeno – rekao je Linta i dodao da su Nevesinjci svoj slobodarski duh dokazali i u borbama protiv Austrougarske, NDH, kao i u prethodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida i zamjenik predsjednika BORS-a Vojin Gušić istakao je da su Nevesinjske puške bile značajni istorijski događaji koji su djelimično ili nikako zastupljeni u školskoj literaturi. On je apelvao na nadležne da događaje iz Odbrambeno-otadžbinskog rata svrstaju među datume od nacionalnog značaja.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su muška i ženska pjevačka grupa, narodni guslar, vokalna solistkinja i nevesinjske pjesnikinje. Rodoljubivim stihovima i zvucima oni su evocirali uspomene na najslavnije dane Nevesinja.

 

TRI NEVESINJSKE PUŠKE


Prva ,,Nevesinjska puška” otpočela je 9. jula 1875. godine. Buna seljaka brzo se iz Nevesinja proširila na čitavu Hercegovinu, a nakon što su se u rat uključile Srbija i Crna Gora nastala je ,,Velika istočna kriza”, čija je posljedica ,,Berlinski kongres” kojim su Srbija i Crna Gora konačno dobile nezavisnost. Ništa manje značajne bile su druga Nevesinjska puška, koja je ispaljena u januaru 1882. godine protiv Austrougarske monarhije i treća, koja je podignuta u junu 1941. godine u borbi protiv fašizma. Treća ,,Nevesinjska puška” ujedno je bila i prvi otpor protiv nacizma i fašizma u okupiranoj Evropi.

                                                         Trifko Ćorović

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar