Обележена 77. годишњица Болманске битке

У барањском селу Болман 19. марта је обележена 77. годишњица једне од завршних битака на просторима Југославије у Другом светском рату и битке за потпуно ослобођење Барање од немачког окупатора.

У организацији општине Јагодњак и Удружења антифашистичких бораца и антифашиста из Белог Манастира у Болману је 19. марта обележена 77. годишњица од завршетка Болманске битке и ослобођења Барање од немачког окупатора. Делегације су најпре положиле венце на споменику Болманској бици, а након тога и поред споменика жртвама фашистичког терора у центру Болмана.

– Значај ове битке је у томе што су након ње јединицама Југословенске војске отворена врата према западу и према коначном ослобођењу Југославије од нацизма и окупације. Иако се није рачунало да ће током те операције бити толики број жртава тај број је на обе стране био велик. Не бих се много бавио тим бројкама јер оне никада не могу да буду потпуно прецизне, али зна се да је у њој погинуло преко 600 бораца Народноослободилачке војске Југославије под командом Косте Нађа. Ту су један поред другога гинули Срби, Хрвати, Мађари, Русини и Словаци што је био доказ једног великог јединства које је у то време владало међу борцима и народима Југославије – напомиње председник УАБА Белог Манастира Никола Опачић.

Обележавање Болманске битке је већ дуги низ година у програму обележавања значајних датума из НОБ-а и то је прилика да се јавност поново подсети на значај тих датума у историји наших народа као и на потребу да се никада не забораве жртве које су пале за ослобођење од нацистичке пошасти.

– Савез антифашистичких бораца и антифашиста баштини тековине НОБ-а, а у томе се посебно истичу Вуковарско-сремска и Осјечко-барањска жупанија које у сарадњи са сличним удружењима из Србије и БиХ заједнички обележавају те значајне датуме. У светлу свега што се, ево, и данас догађа важно је нагласити да појава фашизма има и код нас али и у свету се он поново буди. Он је човечанству перманентна претња и зато је важно да се у свакој прилици на то упозорава – напомиње председник удруге антифашиста Вуковарско-сремске жупаније Лазо Ђокић.

Венце код споменика Болманској бици и у центру Болмана положиле су бројне делегације антифашистичких удружења из Хрватске, представници жупанијских и општинских власти, представници покрајинског одбора СУБНОР-а из Новог Сада, општинских одбора СУБНОР-а Апатина и Сомбора, Брчко дистрихта, Савеза Рома Хрватске, Заједничког већа општина и Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару.

Након полагања венаца и одавања почасти палим борцима скуп је уз пригодно обраћање домаћина и гостију настављен у болманском Дому културе.

Петнаестодневна беспоштедна битка

Болманска битка трајала је петнаест дана. Започела је 6. а завршила 22. марта 1945. године и у њој је према познатим подацима погинуло 616 бораца 12. корпуса НОВЈ. Рањено је 2270 бораца а нестало њих 130.

Немачка војна операција „Шумски ђаво”, као саставни део „Велике немачке операције”, није успела да поврати значајне коте изнад Шиклоша и Белог Манастира, што показује да је Болманска битка заједно са Батинском била једна од значајнијих војних операција у југоисточној Европи. Након ње снаге Црвене армије наставиле су да напредују према Бечу, а јединице 12. корпуса ВЈ наставиле су свој борбени пут од Осијека до Блајбурга.

Болманској бици претходили су војни успеси Црвене армије која је након дубоког продора у Украјину изашла на границе Мађарске, Румуније и Југославије чиме су се на директном удару нашла два најзначајнија немачка упоришта у Будимпешти и Бечу. За то време снаге 12. војвођанског корпуса извеле су офанзиву на потезу Бистринци-Валпово с циљем да се повежу са 6. славонским корпусом НОВ Југославије у чему су на крају и успеле.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар