АКТУЕЛНО:

Обиљежен Дан фочанских бригада

Полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа испред централног споменика погинулим српским борцима и цивилима, у Фочи је данас обиљежен Дан фочанских бригада Војске Републике Српске – 8. април.

Пламен грађанског рата, у којем се распала Југославија, Фочу је захватио 8. априла 1992. године, а Борачка организација овај датум обиљежава као Дан фочанских бригада и дан одбране Фоче.

На данашњи дан прије 31 годину српски народ у Фочи био је приморан да се оружано супротстави покушају наоружаних муслиманских група да овладају градом, а оружани сукоби су, подсјећају из Борачке организације, почели, нападом „зелених беретки“ на брдо Ћеловину изнад Фоче.

Напад је лако одбијен, а град је ослобођен за девет дана, односно 17. априла, када су српске јединице протјерале муслиманске војнике из насеља Доње Поље према Горажду.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић наводи да никада неће заборавити своје погинуле саборце.

– Споменик ће заувијек бити овдје и док смо живи, а вјероватно и покољења послије нас обиљежаваће овај датум и све остале важније датуме из Одбрамбено-отаџбинског рата. Наша бригада је позната у цијелој Републици Српској – навео је Станковић.

Он је подсјетио да се, одлуком Скупштине Борачке организације, Дан фочанских бригада свечаном академијом обиљежава сваке јубиларне године, а осталих година полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа.

Према подацима једног од ратних команданата Новака Паприце, који је учествовао у изради монографије погинулих бораца, у борби је погинуло 319 фочанских бораца, а на другим ратиштима 31 борац поријеклом из Фоче, а још се трага за једним несталим борцем. Са подручја ове општине у рату је страдало 148 цивила.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар