Obilježeni Dani Nikole Tesle u Subotici

 

Nikola Tesla ponos Like i Ličana


Tradicionalno i ove godine, već šestu godinu zaredom Udruženje Ličana Lika iz Subotice odalo je počast čuvenom naučniku Nikoli Tesli. U Gradskoj vijećnici je 5. jula održana prezentacija devetogodišnjeg istraživanja Dragane Škopelje Mijatović arhitekte iz Subotice. Dok se na Vodicama 13.7. kod kapele Uspenja Presvete Bogorodice okupio veći broj ljudi, inovatora i poštovalaca lika i djela Nikole Tesle.

Predavanje na temu Geometrija kruga Nikole Tesle sa devet brojeva je bilo veoma posjećeno.

Geometrija kruga Nikole Tesle je ključ za razumijevanje svete geometrije i zlatnog presjeka drevnih egipatskih crteža i civilizacije.

Nikola Tesla je rekao da onaj ko poznaje tajnu brojeva 3, 6 i 9, taj će naći ključ univerzuma. Putem spoznaje o beskonačnom prostranstvu koje nas okružuje, prije devet godina krenula je arhitekta Dragana Škopelja Mijatović, analizirajući drevne egipatske crteže i civilizaciju. Nije ni slutila da će doći do kruga sa devet brojeva čuvenog naučnika Tesle, o kojem se vrlo malo zna u Srbiji, a koji sadrži matematičke konstante brojeva Pi, Fi i logaritam E, kao i piramide na platou u Gizi u Egiptu. Njen naučno-istraživački rad, koji je nedavno zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, govori o proporciji sklada koju imamo u prirodi, odnosno proporciji takozvanog “zlatnog presjeka”.

Na Vodicama 13.7. program je započeo sportskim nadmetanjima. Takmičenje je bilo u bacanju kamena sa ramena, skok iz mjesta, boćanje, navlačenje štapa, a djeca su hodala u vrećema i nosila jaje u kašikama.

Pobjednička ekipa u boćanju došla je iz Bačke Topole na čelu sa Špirom Lazinicom koji je svojim šaljivim komentarima nasmijao publiku. Drugo mjesto je osvojila ekipa Lika 1, treće mjesto Crveni krst.

Najbolji bacači kamena sa ramena su Zoran Marković, drugo mjesto je osvojio Zoran Marić, dok je treće mjesto pripalo Marijanu Jafimovu.

Najdalje iz mjesta skočio je Albert Topić, drugo mjesto osvojio je Uglješa Nikolić, a 3. mjesto Bojan Ružić.

U navlačenju štapa najbolji je bio Marijan Jafimov, 2. mjesto je pripalo Uglješi Nikoliću, a 3. mjesto Albertu Topiću.

Djeca su učestvovala u dvije discipline skakanje u vreći i nošenje jaja u kašici.

Skakanje u vreći – djeca

Prvo mjesto Vuk Basarić (9), drugo mjesto Tara Basarić (10), treće mjesto Jovana Basarić.

Jaje u kašiki

1. mjesto Milica Marić, 2. Dunja Tomić, 3. mjesto Marija Vukičević.

Za Dane Nikole Tesle u Subotici na konkursu za učenike osnovnih škola od 5–8 razreda za literarni rad  na temu Drugarstvo Tesle i Pupina pobijedila je Maša Praštalo iz Subotice, a pobjednik u likovnom radu na temu Teslin rodni kraj – Lika pobijedila je Jelena Vujadinović učenica iz Bačkog Gračaca. Dobitnici nisu bili prisutni na saborovanju, pa će naknadno dobiti diplome.

Poslije sportskog nadmetanja, a prije kulturno-umjetničkog programa otac Ilija Anđelić  je držao bogosluženje u Crkvi Uspenja Presvjete Bogorodice.

Tokom kulturno-umjetničkog programa nastupili su ŽPG KUD Nikola Tesla iz Beograda, PG Ornament iz Beograda, PG Triglav iz Subotice. Goste je zabavljala i Grupa Boemi.

Predsjednik Udruženja Ličana Lika se zahvalio prisutnima što su došli da zajedno proslave dan Udruženja i dan rođenja velikog čovjeka svetskoga glasa. zahvalio se Vojsci Srbije i Crvenom krstu.

Srđan Samardžić, član Gradskog vijeća zadužen za oblast turizama, investicija, i međunarodne saradnje pozdravio je prisutne u svoje lično i u ime gradonačelnika Subotice Bogdana Labana.

– Nikola Tesla je najzanamenitiji koji je iz našeg roda ponikao i koji je ponio sve one vrline i vrijednosti iz svoje Like u svijet, pretočio ih u svoja djela i kako je otac Ilija za vrijeme molitve rekao, dao nam je svijetlost i osvijetlio nas – rekao je Samardžić i dodao kako je teško zamisliti život bez djela Nikole Tesle.

Samardžić je pohvalio organizaore za veliki entuzijazam i predanost, te su Suboticu obogatili sa ovakovom manifestacijom.

Inovatori su izlagali svoje patente, pa su tako posjetioci mogli da vide izume iz oblasti poljoprivrede, kao što su mašine za preradu voća i povrća, iz ekologije, i inovacije iz oblasti medicine koje je predstavio Radovan Lemaić iz Inđije.

– Naš Lemmark Medical Fond, prati Teslu u medicini. Dva patenta koja nisu toliko poznata u svijetu. Tesla je bio veliki u inovacijama i kada je u pitanju medicina, u pitanju je ozonator, jedan proizvod koji pravi aktivni kiseonik, da nas zaštiti od pesticida. Tesla je takođe radio na vodoniku – rekao je Lemaić i dodao da je vodonik budućnost u medicini.

– Postoji jedna boca koja se zove Tesla boca koja proizvodi vodonik i ima veliki uticaj na zdravlje.

Na ovoj manifestaciji nezaobilazan je bio i vojnički pasulj kao i ovčiji gulaš, od čije prodaje dio sredstava ide u humanitarne svrhe.

Ličani i njihovi prijatelji su tokom cijelog dana uživali u muzici, i druženju. Kako je Subotica multikulturalni grad, Zavičajno udruženje Ličana Lika je dalo doprinos multikulturalnosti i ugostila Ličane, Slavonce, Dalmatince, Bunjevce… i goste iz mnogih drugih gradova.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

 

 

Nema komentara

Napišite komentar