Obilježeno 100 godina od naseljavanja Mjesne zajednice Staro Đurđevo

Mjesna zajednica Staro Đurđevo teritorijalno pripada opštini Temerin. Po popisu iz 2011. ima 5.200 stanovnika i ovdje žive većinom Srbi iz Bosanske Krajine.

Kako nam je rekao predsjednik MZ Staro Đurđevo, Aco Ostojić, ove godine se navršava 100 godina od naseljavanja ove MZ, što su obilježili nizom manifestacija u periodu od 6.5. do 11.5.2019.

– Na ovom području Srbi su živjeli sve do 1800. godine kada su se iselili u Šajkašku oblast. Iselili su se iz tog razloga što su trebali pored poreza državi i poreza grofu, da budu u obavezi da određeni broj dana rade na posjedu grofa. Iseljavanje je počelo na Đurđevdan pa je novonastalo naselje dobilo ime Đurđevo. Poslije završetka Prvog svjetskog rata Kralj Petar sprovodi agrarnu reformu i 1919. godine dodjeljuje zemlju dobrovoljcima. Prvi dobrovoljci koji su dobili zemlju naseljavaju se 1919, prve dvije porodice, a tokom 1920. još 20 porodica. Tako da do 1924. ukupno ima 42 porodice – rekao nam je Aco Ostojić i dodao da su svi oni dobrovoljci sa područja Bosanske Krajine, Like, Dalmacije, Hercegovine i zahvaljujući njima opet su Srbi naselili Temerin.

– U ovom talasu naseljavanja došli su i potomci braće Vajagić (9 braće Vajagić) čuvenog bratstva Vajagića koji žive i dan danas u našoj Mjesnoj zajednici.

 

Program organizovan od 6.5.2019. do 11.5.2019.


06.05.2019 godine obilježili su slavu Mjesne zajednice Staro Đurđevo, Đurđevdan, koju inače slave svake godine.

07.05. 2019. bila je dječija likovna kolonija na kojoj su prisustvovala djeca iz Osnovne škole Petar Kočić. Ukrašavali su Plato ispred MZ. Nakon toga je održana u sali MZ predstava za djecu u izvođenju dramske sekcije Cvrčak.

08.05.2019. priređena je izložba antikviteta i starih stvari pod nazivom Sačuvajmo od zaborava.

09.05. održana je Svečana akademija povodom 100 godina naseljavanja MZ Staro Đurđevo. U kulturno -umjetničkom programu učestvovali su: hor Kulturnog centra Lukijan Mušicki, KUD Vuk Karadžić i izvorna grupa Zvuci sa kamena.

– Takođe smo dodijelili zahvalnice za saradnju lokalnoj samoupravi Opštine Temerin i društvima koja djeluju i rade u MZ Staro Đurđevo – rekao je Ostojić.

Program je završen u subotu 11.05. sa organizacijom fudbalskog turnira u Osnovnoj školi Petar Kočić i sa narodnim veseljem gdje su pekli bika i dijelili piće.

– Kroz niz događaja tako smo obilježili i Đurđevdanske dane i 100 godina naseljavanja našeg mjesta – rekao je Ostojić.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar