Obilježeno 27 godina od sradanja Srba u Bukviku kod Brčkog

U spomen-kapeli u Bukviku kod Brčkog služen je parastos za 69 mještana koje su na današnji dan 1992. godine ubili pripadnici hrvatsko-muslimanskih paravojnih snaga.

U napadu je porušeno 530 domaćinstava, a oko 2500 Srba iz Bukvika i okolnih sela odvedeno je u logore u Gornjem Rahiću, Maoči, Boderištu, Boću, Bijeloj, te na području Tuzle.

Bivši logoraš Slobodan Mijatović rekao je novinarima da ga je u zarobljeništvu ispitivao Zekerija Mujkanović koji je danas glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta, a onda je bio inspektor.

Prema njegovim riječima, u logoru je suretao i Osmana Osmanovića, tadašnjeg inspektora, kao i Mirsada Đapu koji je bio u civilnoj vlasti.

“Dok su takvi ljudi i sada u vlasti, kao i oni koji su bili komandanti bataljona poput Šemse Sakovića, Mensura Đakića, Ivice Bumbara, ne mogu osuditi zločince, jer su i sami bili odgovorni, ili lično, ili po komandnoj odgovornosti”, smatra Mijatović.

Član brčanskog odbora Boračke organizacije Ilija Jovičić napomenuo je da je prošle godine pokrenuta tužba protiv odgovornih lica za jedan broj zločina na području Bukvika, kao i da je na više godina zatvora osuđen Mensur Đakić.

Jovičić je podsjetio da je prvostepenom presudom Đakić osuđen na dvije godine, ali je nakon žalbe tima boračke organizacije sa Policijom i Tužilaštvom Brčko distrikta, drugostepenom presudom osuđen na osam godina zatvora.

“Iako je ova presuda kao takva nerealna, raduje nas što se pomak desio” rekao je Jovičić.

Preuzeto sa: SRNA

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar