Обиљежено 28 година од формирања Друге мајевичке бригаде

У Прибоју код Лопара данас је обиљежено 28 година од формирања Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске из чијег састава су 404 борца дала живот за Републику Српску.

Парастос погинулима служен је код споменика, а претходно је служена литургија у Цркви Рођења Пресвете Богородице.

Предсједник Борачке организације из Лопара Ристо Радић рекао је да је бригада одбранила овај дио Мајевице, али и платила високу цијену са 404 погинула борца, док је више од 900 теже и лакше рањено.

Он је подсјетио да су само из Прибоја погинула 44 борца и пет цивилних жртава.

Пензионисани пуковник Јовица Марковић, ратни начелник штаба бригаде, рекао је да су први пут од обиљежавања овај догађај уврстили у програм „Поход стазама бораца Друге мајевичке бригаде“.

Он је додао да се походом, у коме учествују планинари из Бијељине, Зворника и Брчког, грађани Прибоја и преживјели борци, жели одати почаст погинулим борцима бригаде.

Начелник општине Лопаре Радо Савић напоменуо је општинска управа подржава обиљежавање свих догађаја везаних за отаџбински рат, па тако и овај у Прибоју који се односи на Другу мајевичку бригаду и њене борце који су дали велики допринос за одбрану Мајевице и Републике Српске.

Вијенце на споменик погинулим борцима положили су представници Борачке организације, команде Друге мајевичке бригаде, делегација општине Лопаре и породице погинулих.

Овогодишње обиљежавање било је у складу са прописаним мјерама због епидемије вируса корона.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар