Одржан 12. Крајишки вишебој у Банатском Великом Селу

У Банатском Велико Селу у централном парку код Завичајне куће на Огњену Марију одржан је традиционални 12. Крајишки вишебој у организацији Удружења грађана Крајишки вишебој Банатско Велико Село.

Вишебој су традиционално отворили најмлађи трком у џаковима.

Ове године надметало се 7 такмичарских екипа у 9  традиционалних дисциплина: бацање камена са рамена, трчање у џаку, трчање по брвну, скок у даљ, скок у вис, пењање уз стожину, обарање руку, превлачење кличка и навлачење конопца.

Такмичари су дошли из разних крајева Србије, из Новог Сада, Београда, Шапца, Кикинде, Уба, Нових Козараца, Банатског Карађорђева, Ливаде…

Побједници овогодишњег Вишебоја била је екипа Бемики из Кикинде. Друго мјесто је заузела екипа Крајишки вукови из Уба. Трећепласирана је екипа домаћина Крајишници из Банатског Великог Села

Предсједник Удружења грађана Крајишки вишебој Борислав Стојисављевић каже да је циљ ове манифестације његовање и очување обичаја и традиције народа поријеклом из Босанске Крајине.

– Такмичење је протекло са пуно жара, борбености и енергије. Такмичари су се истицали својом изузетном физичком способношћу и снагом –рекао је Стојисављевић и додао да је ове године на такмичењу био присутан и најјачи човјек Балкана, Владимир Булатовић из Кикинде.

– Такмичење је било у част прерано преминулог Гаврила Пилиповића, који је од настанка ове манифестације био стандардни такмичар домаће екипе Крајишници. Заиста смо задовољни како је протекао Вишебој, а доброј организацији су допринијели и чланови женске етно пјевачке групе Царза из Дрвара и КУД-а Марија Бурсаћ из Банатског Великог Села. Такође и преко 15 удружења жена из региона које су тај дан имале избор за најљепши колач.

На такмичење у прављењу најбољег крајишког колача са вишњама, побједнице су жене из Удружења жена Нарцис из Нових Козараца.

Вишебоју је присуствао и директор Фонда за избјегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило који је изјавио да ће Фонд заједно са Градом Кикинда издвојити средства како би се Завичајна кућа обновила.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач такође је нагласио важност одржавања оваквих манифестација.

– Хвала Удружењу грађана Карјишки вишебој који организују ову манифестацију и на тај начин чувају традицију. На тај начин оно што смо донијели из наших крајева преносимо на млађе генерације

Крајишки вишебој поред МЗ Банатско Велико Село и Општине Кикинда подржали су и А.Д.Козара, Дестилерија Хуберт, Belle Chemical, Банини-Јафа, Тоза Марковић Кикинда и многи други донатори и спонзори.

Из УГ Крајишки вишебој најављују да ће ово Удружење заједно са Удружењем избјеглих и прогнаних Крајишника из Новог Сада, по први пут организовати ово такмичење у Новом Саду. Циљ је да кроз организацију културно-спортских манифестација и такмичења у традиционалним дисциплинама шире и његују бренд села, традиције и обичаја.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар