Održan 13. Turnir u balotanju u Bačkoj Topoli

Klub doseljenih i prognanih lica opštine Bačka Topola povodom slave kluba Preobraženje, a u okviru Zavičajnih dana koje organizuje Savez srpskih udruženja sjevernobačkog okruga Subotica, organizovao je 24.8.2019, 13. po redu Turnir u balotanju.

Kako nam je rekao predsjednik Kluba prijavilo se 13. ekipa, prethodnih godina ih obično bude oko 16. Oni kao Udruženje učestvuju godišnje na oko 10 turnira.

– U ovim prostorijama koje smo dobili od MZ okupljamo se po nekoliko puta nedeljno, balotamo, kartamo, družimo se – rekao je predsjednik Kluba Mile Pavlica i dodao kako su oni među prvima organizovali turnir u balotanju.

Prve balote je u Bačku Topolu donio sekretar Kluba Blagoje Acan izbjegavši sa Plitvica 4.8.1991. godine.

– Nas nekoliko se tada okupilo i balotali smo po livadama. Jednom prilikom nas je vidio jedan lokalni Mađar i rekao da ih i on ima kod kuće, donio je drvene balote iz Šibenika gdje je služio vojsku.

Nažalost, 1995. se dogodila zločinačka akcija Oluja kada su se u Bačku Topolu naselili Krajišnici iz Dalmacije, Like, Banije i Korduna.

– Prvo smo napravili stazu na jezeru, a 1999. godine smo dobili prostorije za Klub od grada, i napravili prvo jednu, a zatim i drugu stazu – rekao je Acan.

Kako nam je Acan rekao 2000. godine su održali prvi turnir, koji je bio na nivou opštine Bačka Topola. Učestvovalo je 8 ekipa. Pobjednici su bili Blagoje Acan, Milenko Marić i pokojni Pero Baljak koji su se nadmetali sa Špirom Lazinicom, Zoranom Marićem i Dušanom Grkinićem. Nagrada je bila simbolična, gajba piva, a turnir se odigrao na današnjem terenu.

Da bi 2007. proširili takmičenje i od tada im u goste dolaze i ekipe iz okoline Beograda, Novog Sada, Riđice, Palića, Bačkog Dušanova…

Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Rumenke.

Drugo mjesto osvojila je ekipa iz Boleča.

Treće mjesto ekipa iz Bačke Topole.

Četvrto mjesto otišlo je u Adice (Novi Sad).

Najbolji igrač bio je Zoran Milanko iz pobjedničke ekipe Krajina iz Rumenke.

Bilo je ovo cjelodnevno druženje, Klub iz Bačke Topole svojim gostima je obezbjedio doručak i ručak, a poslije dodjele pehara uslijedila je večera, i druženje uz krajišku muziku.

Tekst i foto: Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar