Održan 20. Sabor Bursaća u Beogradu

Udruženje Sabor Bursaća je u nedjelju, 02. juna 2019. godine održalo svoj 20. Sabor u restoranu Banija Luks.

Ovo Udruženje je osnovano početkom 2000. godine i od tada je svake godine, bez  prekida, tokom juna mjeseca, održavalo svoje Sabore Bursaća. Udruženje okuplja lica sa porodičnim prezimenom Bursać, održava kontakte između njih, omogućava međusobno druženje, proučava porodično porijeklo i razvija svijest o zajedničkom porijeklu svih Bursaća.

Predsjednik Udruženja je Vladimir Bursać.

– Olučili smo da se ovogodišnji jubilarni 20. po redu Sabor, održi na Busijama. Razlog za ovo je želja da se što više prezimenjaka iz manjih sredina uključi u organizaciju ovakvih druženja – rekao  je Vladimir Bursać.

Sabor je počeo okupljanjem gostiju u Hramu Svetog Ćirila i Metodija na Busijama gdje su sveštenici hrama održali moleban za Sabor Bursaća. Sabor je nastavljen u restoranu Banija luks na Busijama gdje se okupilo oko 75 prezimenjaka iz Plavna, Šapca, Iriga, Novog Sada, Zmajeva, Krnješevaca, Zemuna, Novog Beograda, Batajnice, Busija, Zrenjanina i Francuske.

Program Sabora je počeo obraćanjem predstavnika Organizacionog odbora 20. Sabora Bursaća, Stojana Bursaća koji je zvanično otvorio Sabor.

Zatim je predsjednik Udruženja Vladimir Bursać, podnio kratak izvještaj o radu u prethodnoj godini.

–  Prošlogodišnja proslava 400 godina od osvećenja hrama sv.Đorđa u Plavnu, za Spasovdan 2018, bila je svojevrsni Sabor na kojem se okupilo preko 20 prezimenjaka. Ispred gostiju, učesnicima su se obratili, Sava Bursać, jedan od osnivača i prvi predsjednik Sabora  Bursaća, kao i pukovnik Mirko Radaković koji je predstavio rad i izdavačku djelatnost Udruženja Krajiški privrednik – rekao je Vladimir Bursać.

Prisutne su u nastavku programa zabavljali guslar Žarko Milić rodom sa Romanije, muška pjevačka grupa Udruženja Ćiro-Lička Kaldrma –Drvar sa repertoarom krajiških pjesama, kao i prijatna muzika u restoranu.

U sklopu Sabora je predstavljeno novo predavanje vezano za istoriju prezimena i porodice Bursać: Istorijski izvori o prezimenu i porijeklu porodice Bursać.

U okviru 20. Sabora Bursaća, Željko Bursać je za najmlađe učesnike pripremio zanimljivo i zabavno sportsko takmičenje (trka djece u vrećama) koje je izmamilo osmjehe i dobro raspoloženje svih učesnika, njihovih roditelja i gostiju Sabora. Najuspješnija djeca takmičari su nagrađena prigodnim poklonima i medaljama za uspomenu.

– Glavni ciljevi Sabora Bursaća, ostaju očuvanje ove lijepe tradicije, omasovljenje Udruženja, podmlađivanje članstva i dovršavanje popisa svih ljudi koji nose prezime Bursać – rekao je Vladimir Bursać.

                                                                                   Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

 

Komentari
  • Avatar

    Ljepota je vidjete na okupu mnogobrojne Bursace. Tuzno je saznanje da se okupljaju daleko od svog rodnog sela Plavna.

    Svim Bursacima, gde god bili, zelim dobro zdravlje i od Svevisnjeg svako dobro.

    Mico Radan

    utorak, 12. novembra 2019.

Napišite komentar