Održan 43. susret Kozarčana u Beogradu: Ponosni čuvari slobodarske tradicije srpskog naroda Kozare

U Beogradu je  1. juna 2019. godine u Domu Vojske Srbije održan tradicionalni 43. Susret Kozarčana, učesnika Narodno-oslobodilačke borbe, potomaka, poštovalaca kozarske epopeje i prijatelja legendarne Kozare u organizaciji Udruženja Kozarčana.

U uvodnom dijelu učesnike svečanog Skupa i brojne goste  pozdravio je predsjednik Skupštine Udruženja dr Rajko Srdić.

– Vrijeme u kojem živimo je rovito i bremenito tamnim slutnjama. Upravo to opravdava postojanje ovih i ovakvih udruženja. Ona njeguju i čuvaju istorijsku prošlost i tradiciju ovog naroda i zavičaja našeg. Svima nam je jasno da nema tih suza ni tog jauka koji može ožaliti mrtve Kozare, Knežpolja i Lijevča polja. Nema toliko crne boje kojom bi se mogle obilježiti sva stratišta našeg naroda, pusti domovi i prazne kolijevke – rekao je dr Srdić. On je podsjetio da je početkom aprila Udruženje Kozarčana zajedno sa UG Jadovno 1941 iz Banjaluke organizovalča pomen  na groblju 6.500 umorenih Kozarčana na Sajmištu, koji su potom  sahranjena na Jevrejskom groblju u Zemunu.

–  Obilazimo i čuvamo dva spomen obeležja na našoj slavnoj Petoj brigadi u spomen šumi posvećenoj na Avali. Potrebno je postojanje, čuvanje i briga o našoj prošlosti, tradiciji i istoriji. Ta briga opravdava naše postojanje i rad-   zaključio je dr Srdić.

Domaćin ovogodišnjeg susreta Kozarčana bila je opština Kozarska Dubica, pa je kao domaćin  ovaj skup pozdravio i njen načelnik  Radenko Reljić. On je,  kako to običaji nalažu,predao simbole domaćinstva peškir i pljosku, domaćinu narednog susreta, predstavniku opštine Kostajnica

– Posebno zadovoljstvo je biti domaćin što naša opština Kozarska Dubica u svome imenu nosi legendarno ime Kozara. Ono što je bogatstvo svakako je to da imamo vas koji ovde živite , a koji ste ulazna karta za sve probleme koje imamo – rekao je Reljić posebno ističući kontinuitet i značaj udruženja.

On je istakao i dobru saradnju Republike Srpske i Srbije i podsjetio da je ova opština od matice u prethodnom periodu dobila donacije u vrijednosti od pola miliona maraka.

Udruženje Kozarčana postoji više od četiri decenije,  a svojim radom obuhvata  sredine  koje okružuju legendarnu planinu, a to su gradovi Banja Luka  Prijedor i Gradiška kao i četiri opštine, Laktaši, Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Rade-Radenko  Karalić je istakao da ovo Udruženje ima pomoć i podršku gradova i opština Pokozarja. Ta saradnja je ozvaničena i potpisanim Sporazumima o saradnji  između Udruženja  Kozarčana u Beogradu i sedam lokalnih samouprava što je omogućilo veliki napredak u radu.


– Ponosni smo što čak trećinu članstva čine prijatelji i poštovaoci Kozare. To su ljudi koji nemaju direktne veze sa Kozarom, ali su sa nama i uz nas. Želja nam je, i na tome stalno radimo, da privučemo što više mladih, učenika, studenata, djevojaka i mladića kako bi se kroz naše Udruženje, pored njegovanja veza sa rodnim krajem u pjesmama i igrama uspostavile što šire i tješnje veze na svim poljima kulturne, sportske, prosvjetne, naučne i privredne saradnje izemeđu Republike Srpske i Srbije –  
istakao je Karalić.

Već po tradiciji, u ime Udruženja Kozarčana  izvezenim peškirima sa natpisom Kozara potpredsednik Skupštine Udruženja Momir Kragulj okitio je  ovodišnjeg domaćina Radenka Reljića, kao i domaćina za narednu godinu Draga Bundala.

Peškiri su uručeni i predsjedniku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Midoragu Linti, Mirku Rašiću  i voditelju  programa legendarnom srpskom glumcu Tihomiru Staniću. Udruženje je pripremilo peškire za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ministra odbrane Alesandra Vulina, predstavnika Grada Beograda i za dr Slobodana Ristanovića koji će naknadno biti uručeni.

Predsjednik IO Udruženja Rade-Radenko Karalić uručio je Zahvalnice kao posebno priznanje za doprinos radu Udruženja načelniku opštine Kozarska Dubica dr Radenku Reljiću,  Opštini Kozarska Dubica i OpštiniKostajnica, Gradu Beogradu,  Miodragu  Linti,  Mirku Rašiću, Tihomoru Staniću, Dušku Vojnoviću i Rajku Tadiću. Pripremljene su Zahvalnice Miloradu Dodiku, Aleksandru Vulinu, Mlađenu Cicoviću i dr Slobodanu Ristanoviću koje će im biti naknadno uručene.

– Čast mi je da sam imao priliku da Vam uručim ovo naše visoko priznanje u znak zahvalnosti za sve što ste učinili. ne samo za Udruženje već i za narod kozaračkih gradova i opština. Čestitam Vam i želim još mnogo godina dobrog zdravlja, rada i druženja sa nama –
 rekao je Karalić .

Predsednik Skupštine Udruženja Rajko Srdić uručio je Zlatne Spomen značke dr Radenku Reljiću, načelniku opštine Kozarska Dubica i Milanu Vukeliću, predsedniku Sekcije boraca Kozaračke epopeje iz Novog Sada.

U ime nagrađenih domaćinima se zahvalio predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta koji je na skup stigao sa dvodnevnog foruma dijaspore koji je održan u Banjaluci.

– Potrebno je da jačamo osjećaj nacionalnog, kulturnog i duhovnog jedinstva srpskoga naroda. Važno je  da čuvamo i njegujemo naš srpski jezik i ćirilicu, čuvamo  našu srpsku pravoslavnu crkvu, da se uzajamno pomažemo i baštinimo vrijednosti naših predaka i da posebno njegujemo kulturu sjećanja na naše stradale sunarodnike u dvadesetom veku. Posebno na nezapamćeni genocid koji je naš narod i legendarna Kozara doživjela tokom Drugog svjetskog rata u genocidnoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Srbija ima moralnu, civilizacijsku i nacionalnu obavezu da izgradi jedan memorijalni centar srpskih žrtava genocida u NDH da pokažemo sadašnjim generacijama, da naš stradalnički narod nikad neće prihvatiti laži i besmislice, da su Srbi navodni zločinci, agresori, a da su neki drugi oslobodioci i žrtve – rekao je Linta i posebno se zahvalio čelnim ljudima Udruženja Kozarčana dr Rajku Srdiću i Radenku Karaliću na organizaciji ovog skupa.

U programu koji je veoma nadahnuto vodio glumac Tihomir Stanić nastupio je Pero Lajšić na usnoj harmonici, a potom je kozaračka muška pjevačka grupa pjesmom pozvala prisutne da se pridruže u Kozaračkom kolu.

U zabavnom dijelu programa nastupio je virtuoz na harmonici Časlav Ljubenović sa svojim orkestrom i vokalnim solistima, a Kozarčani su se u dobrom raspoloženju družili do kasnih sati. Do narednog skupa koji će po tradiciji biti prve subote u junu, a čiji će domaćin biti opština  Kostajnica.

Tekst i foto: Trifko Ćorović

Nema komentara

Napišite komentar