Održan bazar pod nazivom Umotvorine i rukotvorine naroda sa Banije

U organizaciji Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun 15. septembra u Domu kulture u Ugrinovcima održan je prvi izložbeno-prodajni bazar pod nazivom Umotvorine i rukotvorine naroda sa Banije.

Cilj ove manifestacije da prikaže i pokaže orginalne rukotvorine Banijki, heklane i vezene stolnjake, posteljinu, peškire, šarenice… Neki izložbeni predmeti su identične replike kao što je razboj, na kojem je nastajalo domaće platno. Prikazane su i brojne alatke, kojima su Banijci obavljali svoje svakodnevne poslove.

Pored izložbenih izlagača, na bazaru su se našli i prodajni izlagači, Igor Rakić koji je prodavao predmete od kože, Zvezdana Lončarević i Irena Živanović su prodavale ikebane, Joka Sićić je prodavala ukrase i korpice od papira, zatim Stevo Radelić je prodavao svoje radove od drveta – duborez i vajarstvo u drvetu, Miloš Bajić je prodavao knjige, Anka Kukoleča je prodavala slike, knjige i cveće.

Mogla se vidjeti i tradicionalna narodna nošnja i čuju izvorne pjesme sa Banije.

Miroslav Kovjanić: Segmenti života naših predaka

Miroslav Kovjanić predsjednika Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije je naglasio da revija predstavlja segmente iz života naših predaka, kada su bake i majke noći provodile uz petrolejku i svoju ljubav utkale u svaku šaru peškira, šarenica, miljea.

– Ta svaka šara predstavlja identitet i kulturu našeg kraja.  Moramo na naše generacije da prenesemo običaje, tradiciju, i kulturu našeg kraja, da znaju ko su, šta su i kome pripadaju. Običaji i tradicija koje smo sa Banije donijeli dodatno je oplemenila cjelokupnu srpsku kulturu. Svi članovi koji su radili i rade, ugradili su dio sebe u ovo Udruženje.

Miroslav Kovjanić se zahvalio svim članovima Upravnog odbora Udruženja, a posebno koleginicama Miri Januzović i Danici Bogdanović koja je ujedno i koordinator ove manifestacije.

– Izuzetno mi je drago što u našem Udruženju imamo tako vrijednu i radnu ženu – naglasio je Kovjanić čije su riječi izmamile gromoglasan aplauz.

Dejan Matić: Srbija ima budućnost

Ova manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom GO Zemun, te je predsjednik Opštine Dejan Matić naglasio da mu je veliko zadovoljstvo da prisustvuje bazaru.

– Srce mi je puno kada vidim ovu predivnu dječicu obučenu u nošnje iz vašeg kraja, znam da naša Srbija ima budućnost. Mi ćemo nastaviti da vodimo računa o kulturnoj baštini, o istoriji našeg naroda sa kojim se ponosimo – rekao je Matić.

Miodrag Linta: Teško je očuvati kulturu, kada se borimo za opstanak

Manifestaciji je prisustvovao i narodni poslanik i predsjednik Skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta koji prati Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije na svim kulturnim i sportskim manifestacijama. Linta je naglasio da je danas teška borba očuvati kulturu i sjećanje na našu tradiciju i predjele iz kojih smo potekli, danas kada se narod bori za opstanak i svakodnevni život.

– Zato posebno čestitam Udruženju na trudu i želim da nastave u ovom pravcu, posebna zahvalnost i Opštini Zemun koja je prepoznala ovo udruženje koje čini grupa ozbiljnih i odgovornih ljudi – rekao je Linta.

Temelj današnje Hrvatske je ustaštvo, genocidna NDH, naglasio je Linta. Srbi iz tih krajeva ne smiju i neće nikada zaboraviti ko su, šta su i odakle su.

– Njegovaćemo svoju tradiciju, običaje, borićemo se za svoja prava, očekujemo i nadamo se da će naša država još više da nam pomogne u borbi za imovinska i druga stečena prava – rekao je Linta i dodao kako je ta borba izuzetno teška zbog dvostrukih standrda zapadnih sila.

Zaslužni nagrađeni plaketama

Plakete su primili predjednik GO Zemun Dejan Matić, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, Milan Miša Đurić i Miloš Bajić koji su zaslužni za osnivanje udruženja,  MZ Ugrinovci, Dušanka Lukić Havelka za nesebičan rad, trud i veliki doprinos Udruženju.

U kulturno-umjetničkom programu se predstavila MPG Banija i folklorni ansamb Udruženja.

Posjetioci su mogli da uživaju i u reviji narodne nošnje Banije, tokom koje je Danica Bogdanović govorila nešto više o svakoj nošnji pojedinačno.

Banijska ženska narodna nošnja se sastoji od košulje ili haljine, širokog vunenog pojasa crvene boje, lajbeca ili prsluka, kožuha, rubca, vunenih čarapa, opanaka i dukata.

Muška narodna nošnja se sastoji od košulje, gaća ili hlača, zubula ili prsluka, pletenih čarapa, crnih kožnih opanaka, škrljka ili šešira i ćemeri široki oko struka.

Prisutni su bili i direktorka Doma zdravlja Zemun dr Aleksandra Cvetković sa saradnicama, Petar Šaula predsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša, Nikola Vezmar predsjednik zavičajnog udruženja Krajišnika Nikola Tesla, predsjednik Udruženja Novo ognjište iz Barajeva Jovo Dobrijević  i drugi.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar