Održan četvrti Memorijalni turnir „Avram 2019“ u Starim Banovcima

Četvrti po redu Memorijalni turnir „Avram 2019“ održan je 9. juna  na stadionu FK „Dunav“ u Starim Banovcima  u organizaciji Zavičajnog udruženja Birač  Drina.

Cilj turnira je čuvanje sjećanja na osnivača i prvog predsjednika Udruženja, pukovnika Milenka Avramovića , kao i međusobno povezivanje i podsticaj aktivizma kod mladih iz Srbije i Republike Srpske.

Turnir je otvoren himnom Srbije, a zatim je minutom ćutanja odata počast legendi Birča i Srpske, pukovniku Milenku Avramoviću.

Učestvovalo je osam ekipa, iz opština Birča bile su ekipe  Osmaci, Šekovići, Bratunac i Papraća, a iz Srbije učestvovale su ekipe MZ Stari Banovci, Lukićevo, Nova Pazova i ekipa Udruženja Birač Drina.

Na početku se obratio predsjednik Udruženja Drago Ašćerić, koji je pozdravio prisutne, zahvalio se učesnicima i svima koji su podržali realizaciju turnira, posebno Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, Mjesnoj zajednici Stari Banovci, kao i sponzorima i donatorima turnira.

Ašćerić je rekao da je rezultat u drugom planu, pozvao na fer igru, naglasivši da je cilj druženje i jačanje veza Republike Srbije i Republike Srpske.

Prisutnima se zatim obratio predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu  u Skupštini Srbije, koji se zahvalio domaćinima na pozivu i odao priznanje Udruženju Birač  zbog organizacije ovakvog turnira koji je posvećen pukovniku Avramoviću koji je bio svestrana ličnost i iza sebe ostavio i kapitalno djelo roman „Majka“ koji govori o ratnim zbivanjima devedesetih godina n prostoru Republike Srpske i BiH. Linta je istakao da ovakvi događaji jačaju nacionalno i duhovno jedinstvo srpskog naroda bez obzira na granice.

„Treba da budemo ponosni na svoje srpsko ime,srpski jezik- ćirilicu, da poštujemo svoju Srpsku pravoslavnu crkvu i da njegujemo kulturu sjećanja na stradale Srbe u 20. vijeku, a posebno na genocid u zloglasnoj NDH“, poručio je Linta.

Otvaranju turnira ispred Predstavništva Republike Srpske u Srbiji prisustvovao je Branko Kovačević.

Učesnici turnira takmičili su se u četiri discipline,  malom fudbalu, šahu, bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca.

Pobjednički pehar u malom fudbalu uzela je ekipa Birač Drina koji im je simbolično uručila supruga pokojnog pukovnika Avramovića Smiljana Avramović, drugo mjesto pripalo je ekipi Bratunac, a treći su bili Stari Banovci. Medalju za najboljeg igrača turnira osvojio je Goran Jerkić, a za najboljeg strelca proglašen je Nikola Divac.

U nadvlačenju konopca ekipa Šekovića  osvojila je prvo mjesto, drugi su bili Stari Banovci, a treći ekipa Lukićeva.

Pobjedu u šahu odnio je Brano Delić, drugi je bio Milan Savić, a treći Ašćerić Milan.

Kamena s ramena najdalje je bacio Ašćerić Miloš, drugi je bio Ašćerić Milan, a treći Kazanović Ljubomir.

Za sve učesnike i goste posle sportskog dijela dana priređen je ručak u restoranu  FK „Dunav“ gdje je druženje nastavljeno uz muziku.

Kako je rečeno od strane organizatora, ovaj turnir podržali su mnogi sponzori, „Coca-Cola“, „Energodragon“ iz Batajnice, marketi „Venera“ iz Beograda, pekara „Sunce“ iz Beograda, uz podršku Predstavništva RS u Srbiji na čelu sa direktorom Mlađenom Cicovićem, MZ Stari Banovci na čelu sa predsjednikom Radislavom Savićem, kao  i čitavog Upravnog Odbora Udruženja.

Medijski sponzor Memorijalnog turnira „Avram 2018“ bilo je Srpsko Kolo, besplatni mjesečni list na ćirilici i ijekavskom narječju, koji prati teme Srba porijeklom zapadno od Drine i Dunava.

Vesna Vuković

Nema komentara

Napišite komentar