Održan Duhovski sabor u podgrmečkom selu Jelašinovci kod Sanskog Mosta

Od davnina u podgrmečkom selu Jelasinovci, opština Sanski Most, svake godine povodom crkvenog praznika Duhova ili Svete trojice održava se Duhovski sabor. Tako je bilo i ove godine gdje su domaćini saborovali sa svojom rodbinom, komšijama, prijateljima iz cjelog svijeta.

Liturgija je služena u hramu Sv. Jovana Krstitelja koji je sagrađen 1869 godine i koja je najstariji pravoslavni objekat na područiju sanske opštine. U tri rata ovaj hram je paljen i obnavljan. Nakonon liturgije održan je parastos u porti hrama Sv.Jovana Krstitelja u Jelašinovcima ispred spomen česme palim borcinma iz prethodnog odbrambeno-otadžbinskog rata a nakon toga održan je i parastos i pomen palim borcima i nevino stradalim žrtvama iz Drugog svjetskog rata u partizanskom groblju preko puta Spomen doma u Bojištu koji je podigao narod ovog kraja da bi vječno živjela uspomena na pale borce u oslobodilačkom ratu, gdje se decenijama tradicionalno održava Duhovski sabor.

Značaj ovakvog i sličnih saborovanja ima višestruku vrijednost u povratničkim mjestima gdje se vratio veoma mali broj povratnika uglavnom starije populacije. Na prvom mjestu je to da bi se oživjelo selo bar jednom godišnje, da bi privukli što više omladine raznim sadržajima (sportskim i kulturnim aktivnostima) i otrgli od zaborava kako puste njive i livade tako i pravoslavna groblja i hramove, naše svetinje istakao je sanski svestenik, protonamjesnik Alen Marić.

U uvodnom djelu kulturnog programa svima prisutnima obratio se Dušan Vrućinić koji je recitovao stihove pjesme „Lekcija iz zemljopisa“ jednog od najvećih pisaca rodom sa obronaka Grmeča, nama najomiljenijeg Branka Ćopića. Kulturni program su uveličali i pjevačka grupa naših rođaka i zemljaka iz bratske nam oštine Žitište iz Vojvodine u Srbiji kao i pjevačka grupa lokalnih mještana, povratnika i entuzijasta koji nesebično vole i poštuju svoj rodni kraj.

Kulturni program su upriličili i gospodin Prtija iz Sanskog Mosta recitacijom o Grmečkoj koridi iz vlastitog asortimana pjesama, demonstracija umijeća sviranja tradicionalnih kola iz podgrmečkih sela jednog od učesnika programa a među najinteresantnijim nastupima svakako je bio pokazivanje pjevačkog umijeća dječaka Marka Reljića iz Slovenije a porijeklom iz Jelašinovaca koji je pobrao posebne simpatije i aplauze prisutnih koji su u velikom broju iz svih krajeva regije i šire došli da uveličaju ovaj tradicionalni, višedecenijski Duhovski sabor u Jelašinovcima i Bojištu.

Sportski dio programa bio je prilagođen svim uzrastima a pogotovo najmlađoj populaciji.

U našem udruženju mnogo dajemo do značaja djeci i omladini, cilj nam je da i oni zavole naš zavičaj, zavičaj njihovih roditelja, baka, djedova kako bih i poslije nas imao neko da boravi i nasledi našu kulturu, istoriju, svetinje. Sam boravak u netaknutoj prirodi u podgrmečkim selima poput Jelašinovaca mnogo znači za djecu pogotovo onu iz gradskih pordučja ističu iz Zavičajnog udruženja sanjana- Grmeč, koji iza sebe unazad godinama nizaju mnogobrojne humanitarne i radne akcije kao i kulturne manifestacije.

Nadamo se da ćemo i naredne godine u velikom broju uz bogat kulturni i sportski program, kako tradicija Duhovskog sabora i nalaže na dostojanstven način obilježiti naš zbor u čast svih onih koji su u svim odbrambeno-otadžbinskim ratovima dali svoje živote da bi naše i slijedeće generacije obilježavale ovaj jedan od najvažnijih događaja na području čitavog Podgrmeča.

Nema komentara

Napišite komentar