„Banija“ iz Subotice

Održan Festival izvornih pjesama i slava Zavičajnog udruženja „Banija“ iz Subotice

U organizaciji Zavičajnog udruženja „Banija“ iz Subotice 22. septembra održan je prvi Festival izvornih pjesama u restoranu „Madera“ u Subotici. Organizacija Festivala čiji je cilj očuvanje banijske pjesme, običaja, kulture i tradicije srpskog naroda uopšte, podržana je od Grada Subotice.

Pred brojnom publikom predstavilo se dvanaest pjevačkih grupa i kulturno- umjetničkih društava, a s obzirom da Festival nije bio takmičarskog karaktera učesnicima su dodjeljene plakete i zahvalnice za učešće.

Goste je u ime domaćina pozdravio predsjednik Udruženja Čedomir Pađen koji je, zahvalivši se svim prisutnima izrazio želju da ovaj Festival postane tradicija poput drugih manifestacija koje organizuje Udruženje „Banija“ iz Subotice.

Posle nastupa pjevačkih grupa priređena je bogata večera povodom obilježavanja slave Udruženja Male Gospojine. Kolač je prelomio sveštenik Dragan Stokin iz Hrama Vaznesenja Hristovog u Subotici, a kum slave bio je Ćeran Dragan. U nastavku večeri brojni gosti, među kojima su prisusvovali predstavnici Grada Subotice i drugih Udruženja nastavili su druženje i veselje uz narodnu muziku u izvođenju „SU“ benda.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Udruženja Željka Tintora, Zavičajno udruženje „Banija“ iz Subotice od svog osnivanja 2012.godine, ima za cilj da okupi sve svoje Banijce i druge zemljake na području Subotice i okoline, da zajedno njeguju kulturu i tradiciju srpskog naroda prognanog sa vjekovnih ognjišta, na prostorima gdje sada žive, te da kroz djelovanje raznih sekcija kao što su folklorna, muzička, pjevačka i sportska sve to prenose svojoj djeci i budućim generacijama.

„Osim ovog programa, Udruženje organizuje Banijsko prelo jednom godišnje, a takođe osnivač je manifestacije „Zavičajni dani“ koja se održava u Subotici petu godinu za redom. Ove godine trajali su od 4. do 9.sptembra, a zajedno sa Savezom srpskih udruženja sjeverno- bačkog okruga ovu manifestaciju posjeti oko 700 ljudi. Takođe bavimo se i izdavaštvom knjiga, a organizujemo i poklonička putovanja i obilazimo manastire“, naglasio je Tintor.

Na prvom Festivalu izvornih pjesama nastupili su Muška pjevačka grupa Zavičajnog udruženja Banijaca iz Beograda, MPG „Krajina“ iz Subotice, MPG „Prigrevica“ iz Prigrevice, ŽPG „Lika“ iz Prigrevice, MPG „Đurđin“ iz Đurđina, MPG „Petrova Gora“ Kljajićevo, ŽPG „Banija“ iz Prigrevice, MPG „Petar Kočić“ iz Apatina, MPG Zavičajnog udruženja „Banija“ iz Subotice, mlada solistkinja Violeta Radić i KUD „Aleksandrovo“ iz Subotice.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

Nema komentara

Napišite komentar