Održan godišnji koncert „Prosvjete“ u Sisku

U sisačkom „Kazalištu 21“, predratnom „Pionircu“ u petak 16. novembra pod motom „Veče u dobrom društvu“ održan je godišnji koncert Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbor Sisak.

Osim domaćina predstavili su se gosti iz Hrvatskog kulturnog društva „Mošćenica“ mjesta između Petrinje i Siska, Rusko kulturno društvo „Kalinka“ iz Čakovca, kulturno društvo Čeha iz Siska „Češka Beseda“ i „Zvuci Banije“ iz Jabukovca, srpskog sela pored Petrinje. Osim plesa, pjesme i igre čitani su i stihovi sisačkog pjesnika Miće Borojevića u interpretaciji dugogodišnje članice Milke Bosančić.

„Veče u dobrom društvu“  je otvorio predsjednik „Prosvjete“ Milan Stojaković koji je zahvalio folklorašima na učešću kao i publici na dobrom odzivu ovoj manifestaciji. Među publikom, a bilo ih je stotinjak, bili su sisački paroh Veselin Ristić i zamjenik gradonačelnice Siska Marko Krička.

Prosvjetina podružnica u Sisku osnovana je 2009. godine kada se sastalo desetak entuzijasta želeći sačuvati kulturnu tradiciju sisačkih Srba. Danas ovaj ogranak broji četrdesetak članova okupljenih u pjevačkoj sekciji u kojoj je dominatna banijska „ojkača“, literarnoj i dramskoj sekciji.

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar