Održan IV susret generacija NK “Velebit“ Benkovac-Beograd

ZVEZDA I PARTIZAN UVELIČALI SLAVLJE

U organizaciji Udruženja „Benkovac i prijatelji“ i sekcije veterana „NK Velebit“ u Posko areni, na Carevoj ćupriji u Beogradu,  gledaoci su mogli uživati u tri utakmice. U prvoj, generacija Velebit 95 (bijeli) savladala je ekipu svojih nasljednika pojačanih sa nekoliko fudbalera koji su igrali u zlatnoj generaciji ovog kluba, predvođenih Uglješom Malbašom. Zatim je „bijelima“ na megdan izašla ekipa veterana Crvene zvezde i takođe pretrpjela poraz, dok su u superiornoj igri veterani crno-belih savladali „crvenu“ generaciju Velebita. Sjajan ambijent sa tribina prenesen je u restoran „Uzelac“ gdje je održano tradicionalno „treće poluvrijeme“.

Neumorni dr Stevan Vukša sa svojim saradnicima, uz pomoć većeg broja sponzora, na kraju godine ponovo je okupio nekadašnje igrače Velebita da se podsjete na dane kad se u ovom dalmatinskom gradiću igrao odličan fudbal. Veterani Zvezde i Partizana rado su se odazvali pozivu da uveličaju ovaj susret i stigli su u veoma jakim sastavima, predvođeni nekadašnjim vedetama jednog i drugog kluba.

NADAHNUTI „RATNICI“

Neposredno prije početka prvog susreta, odata je pošta preminulom Draganu Grubiću, bivšem igraču i funkcioneru Velebita, kao i  članovima Upravnog odbora Todoru Pačkovskom i Gojku Ivetiću.

Nakon toga, Đuro Vukašinović  izveo je početni udarac i susret, između ekipe bijelih (ratna generacija 9o-ih) i njihovih nasljednika, predvođenih mladim Dušanom i Nikolom Stegnjajom, Andrijom Ćupaćem i Aleksandrom Krklješom, „pojačanih“ sa nekoliko veterana, mogao je da počne.

Poveli su „ratnici“ golom Dukića, da bi braća Stegnjaja preokrenuli rezultat. Ipak je na kraju iskustvo došlo do izražaja i sa dva gola Pavlovića „bijeli“ su preuzeli vođstvo i na kraju slavili rezultatom 4:3.

Bilo je to, ispostavilo se kasnije, samo zagrijavanje „bijelih“ za utakmicu sa veteranima Zvezde koje je sa kapitenskom trakom predvodio Boško Đurovski, a sa klupe Miloš Šestić i Zdravko Borovnica. Dodali se tome da su im podršku sa tribina pružali Kule Aćimović, Stanislav Karasi, Cvijetin Blagojević  i sekretar veteranske sekcije Branimir Kantar, lako se moglo zaključiti sa koliko poštovanja su crveno – beli sa Marakane došli na ovaj susret.

Već u uvodnim trenucima, golom Vrcelja, Benkovčani su poveli, a samo nekoliko minuta kasnije Zoran Vranković je sjajnim udarcem sa 10-ak metara povećao na 2:0. „Car“ kako zvezdaši i njegovi drugari zovu Dejana Turkalja, projektilom sa 12-13 metara, pokupio je paučinu iz gornjeg lijevog ugla Marunićevog gola, koji se nešto kasnije istakao odbranom penala u odlučujućim trenucima meča.

Utakmica je protekla u beskompromisnoj igri tokom čitavog trajanja. Borbenošću su prednjačili dvostruki strijelac Vranković i Nenad Vanić koji je postigao drugi pogodak za crveno-bele. Konačan rezultat 4:2 u samom finišu meča djelo je Pavlovića. Ovim golom on je  donio radost fudbalerima Velebita, kojima je svaka pobjeda značajna, a protiv Zvezde sigurno najdraža, jer se zna koliko je Benkovac, i čitava Bukovica, volio najtrofejniji srpski klub.

CRNO-BELI UBJEDLJIVI

Zatim su na teren istrčali majstori fudbala u crno-belim dresovima predvođeni sekretarom kluba veterana Goranom Kadenićem, Ušketom Vučićevićem, doskorašnjim kapitenom Sašom Ilićem i Da Silva Fabiom koji je ovaj IV Susret generacija Velebita učinio internacionalnim.

Odlično je Partizan otvorio utakmicu i upravo golovima Saše Ilića, Bogunovića i Vučićevića brzo došao do nedostižnog vođstva. Do kraja meča uspjeli su domaćini da ublaže poraz, a krajnji rezultat 2:6 je sasvim odgovarajući prikazanom na terenu.

Sve utakmice su dobro vodile sudije Davor Miljević iz Benkovca, Zoran Moca Mitrović i njegova kćerka Aleksandra iz Beograda.

Po završetku turnira, svi učesnici i gosti, nastavili su druženje u dobroj atmosferi restorana „Uzelac“. Tamo su im se prigodni riječima obratili Slobodan Ležaić, predsjednik udruženja „Benkovac i prijatelji“ i Miodrag Linta, predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

U prijatnom ambijentu i podsjećanju na neka ljepša vremena, završen je još jedan dobro organizovan susret generacija igrača Velebita i njihovih gostiju, a koliko se Velebit voli možda najbolje ilustruje primjer Mladena Čotre koji je samo zbog ovoga susreta doputovao iz Austrije.

Tekst i fotografije: Željko ĐEKIĆ

This is box title

PEHARI I POKLONI NAJBOLJIMA

Domaćini su kapitenima Partizana i Zvezde dodjelili prigodne pehare za učešće na ovom revijalnom turniru. Novinarski žiri za najboljeg igrača proglasio je Zorana Vrankovića iz ekipe Velebit „bijeli“.

Zvedin golman Goran Čumić, sa velikim brojem sjajnih intervencija, zaslužio je epitet najboljeg čuvara mreže.

Najbolji strijelac turnira bio je Uške Vučićević sa tri pogotka. Svi nagrađeni osim pehara dobili su i poklon paket firme „BAFTIMA Vulinović Stojan“ ad u kome su se nalazili sprejevi, sportska i relaks krema.

This is box title

TIMOVI I STRIJELCI

VELEBIT (bijeli) – VELEBIT (crveni) 4:3

Strijelci: Dukić i Pavlović po dva za bijele, a N. Stegnjaja dva i D. Stegnjaja za crvene

Bijeli: Graovac, Marunić, D. Alavanja, Knez, Dukić, Vranković, Čotra, Pavlović, Dubroja, Vrcelj i Ležaja

Crveni: Mimić, Malbaša, S. Stegnjaja, N. Stegnjaja, D. Stegnjaja, B. Alavanja, Krklješ, Graovac, Cupać

VELEBIT (bijeli) – CRVENA ZVEZDA 4:2

Strijelci: Vrcelj, Vranković (dva) i Pavlović za Velebit i Turkalj i Vanić za Zvezdu

VELEBIT: Marunić, D. Alavanja, Knez, Dukić, Vranković, Čotra, Pavlović, Dubroja, Vrcelj i Ležaja

CRVENA ZVEZDA: Čumić, B. Đurovski, Turkalj, Nikolić, Mirosavljević, Krnješevac, Đaković, Vanić i Bursać

VELEBIT (crveni) – PARTIZAN 2:6

Strijelci: Dukić i Masal za Velebit, a S. Ilić, Bogunović, Da Silva i Vučićević (tri)

VELEBIT (crveni): Miljević, Malbaša, Čotra, Knez, Stegnjaja, Masal, Alavanja, Dubroja, Graovac, Dukić i Mimić

PARTIZAN: Budiša, Antić, Kadenić, Ristić, Lazić, Ilić, Bogunović, Radojčić, Žunić, Ćoš, Da Silva i Vučićević

Nema komentara

Napišite komentar