35. skup Mrkonjićana

Održan jubilarni 35. skup Mrkonjićana u Beogradu

Posljednjeg dana marta u restoranu beogradskog centra Sava po jubilarni 35. put okupili su se Mrkonjićani koji su se prisjetili i davnog 3. novembra 1981. godine kada se ovo Udruženje po ideji uglednog pravnika Branka Stojičića i formiralo.  Kako je veliki broj Mrkonjićana dolazio u Beograd na školovanje tako su zavičajna okupljanja svaki put brojala sve više članova različitih profila.

Današnji članovi Udruženja Mrkonjićana i prijatelja Mrkonjić Grada u Beogradu sa poštovanjem pominju imena preminulih osnivača Branka Stojičića, Vojina Stojičića, Mihaila Špirića, Mila Manojlovića, Toda Gajića, Nenada Ilića, Sveta Mudrenovića, Vlada Majstorovića, Sava Ćuza, Mitra Zeljkovića, Pera Batinića, Stevana Tutorića, Gavra Oroza, Bogdana Gloginjića, Đorđa Kneževića, Vlada Cvijića, Velimira Budimira…

Kao domaćin skupa predsjednik ovog Udruženja Žarko Gajić pozdravio je sve goste i ugledne zvanice i poželio da se tradicija nastavi.

– Kontinuitet od 35. godina nas obavezuje da tradiciju poštujemo uz nadu da će na svakom narednom okupljanju biti sve veći broj mladih ljudi – rekao je Gajić zahvaljujući se sponzorima koji su već godinama podrška u radu Udruženja.

Emocije na zemljačkom saboru nije krio ni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, inače rođeni Mrkonjićanin.

– Ovo je veče za pamćenje u kome se budi osjećaj prema zajedničkom korijenu iz koga je izraslo stablo puno ljubavi i poštovanja. Ovaj osjećaj zajedničke pripadnosti daje nam za pravo da se družimo i manifestujemo vrijednosti Mrkonjićkog kraja – rekao je Savanović.

Na skupu su bili prisutni i predstavnici lokalne samouprave Mrkonjića načelnica Divna Aničić i predsjednik Skupštine Milenko Milekić. Oni su nam potvrdili da lokalna samouprava tokom godine redovno održava kontakte sa zavičajnim udruženjem čiji članovi redovno prisustvuju memorijalnim obilježavanjima, kao i turističkim manifestacijama.

U kulturnom dijelu programa nastupio je KUD “Petar Kočić” iz Mrkonjića, a među uglednim zvanicama bili su i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta, Milorad Malić, pomoćnik sekretara za poljoprivredu u Pokrajinskoj Vladi; predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Mile Šapić, predsjednik Zavičajnog udruženja „Zmijanje“ iz Novog Sada Đorđe Pantelić kao i predstavnici drugih zavičajnih udruženja. Program je vodio Ljubo Pena.

Područje opštine Mrkonjić Grad obuhvata 68.455 hektara površine i leži na prosječno 591 metar nadmorske visine. Na ovom prostoru živi oko 21.000 stanovnika, među kojima Srbi čine potpunu većinu. Oština ima 37 naseljenih mjesta, organizovanih u deset mjesnih zajednica. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, najveći dio opštine ušao je u sastav Republike Srpske. U sastav Federacije BiH ušlo je naseljeno mjesto Vlasinje, koje je ranije pripadalo mrkonjićkoj opštini.

Pored zahvalnosti SO Mrkonjić Gradu domaćini su tokom večeri nekoliko navrata pominjali sponzore bez kojih ne bi mogli da funkcionišu. Među njima su dr Stevo Pavlović, Pero Dakić, Mićo i Neđo Starić, Boro Glušac, Rade Zeljković, kao i beogradske firme „Ljelja trejd“ i „Hidro baza“.

Trifko Ćorović

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar