Održan okrugli sto u Skupštini Grada Beograda povodom Nacrta Zakona o borcima

Krajiški veterani – borci DA ili NE

Udruženje raseljnih i doseljenih lica Zavičaj Beograd organizovalo je okrugli sto pod nazivom Krajiški veterani – borci Da ili Ne, koorganizatori su Koordinacija izbjeglih i raseljenih u Srbiji i Udruženje boraca RSK, po projektu Uprave Grada Beograda, Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Predsjednik Koordinacije Milan Žunić se osvrnuo na činjenicu da se od 9. decembra 2018. godine pojavio Nacrt Radne grupe, a onda je u javnu raspravu pušten tekst Prijedloga zakona koji nije izradila ta radna grupa. Sve ono što je radna grupa osmislila stavljeno je sa strane kao popratni dokument Stavovi radne grupe i koji službeno nije bio dio Nacrta zakona na javnim raspravama.

– Prije sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koji smo imali nedavno, Ministarstvo nam je dostavilo sasvim nov Nacrt zakona, datiran sa 1.8.2019. godine. Konačni prijedlog zakona definitivno nije verzija koja je bila na javnoj raspravi. Ovaj prijedlog Zakona je gotovo identičan sa Nacrtom radne grupe iz decembra 2018. godine.

 

– Nijedno konkretno pravo borci po ovom zakonu nemaju, svi ostali krupni problemi su ostali nerješeni, preko Krajišnika, PTSP-a do eventualno ozbiljnijih primanja boraca kakav imaju borci u regionu – naveo je Žunić.

Šta i ko su naoružani ljudi na području RSK, sada državljani Srbije u periodu od 27.4.1992. pa do 4.8.1995, pita se Žunić i naglašava da im je važan STATUS borca po novom Zakonu, a ne prava.

– Kako nas vlastita država ne bi zakonom proglasila teroristima, a hoće, ako se usvoji Zakon ovakav, kakav je predložen – zaključuje Žunić.

Nenad Abramović, organizator ovog okruglog stola, se složio sa navodima Žunića i dodao da se ovaj Zakon kosi i sa Ustavom Republike Srbije gdje su svi građani pred zakonom isti.

– Ne mogu da razumijem organizacije veterana i boraca kojima ovaj zakon odgovara – navodi Abramović.

Mile Bosnić, predsjednik Udruženja Srba Krajišnik navodi da je vrlo jasno da oni nisu nikakvi pobunjenici ni okupatori.

– Mi smo samo branili ustavni poredak i teritorijalni integritet SFRJ. Branili smo Ustav SFRJ kao konstutivni narod na zemlji koja je katastarski i gruntovno naša. Bili smo prisiljeni da branimo Međunarodno pravo, Hrvati su prekršili Vensov plan, Srbija nije izvršila svoj dio obaveza. Ostali smo jedini gubitnici. Osjećam se tužno i ružno da smo jedini stradalnici u ovoj ružnoj priči, mi Srbi iz RSK. Izgubili smo sva prava, domove. Za mene je moralni čin, dati borcima status – rekao je Mile Bosnić.

Dragomir Lalić iz Otadžbinskog pokreta iz Novog Sada je naglasio da je Nacrt zakona dobar, ali nažalost za borce nije dobar, jer ih nema u nacrtu.

– Mi smo iz Novog Sada poslali Deklaraciju o pravima boraca, invalidima i civilnim invalidima rata i članovima njihovih porodica i Pismo i uputili predsjednici Skupštine Maji Gojković, predsjednici Vlade Ani Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Državni sekretar Nenad Nerić je naglasio da je jedini limit bio pri izradi Nacrta, finansijske mogućnosti Republike Srbije i da bude u kontekstu Međunarodnog prava.

– Pitanje boraca u svoj ovoj regulativi koja postoji danas nije rješeno – rekao je Nerić i dodao da postoji problem što još uvijek nema konkretnog podatka koliko je ukupno boraca.

Predsjednik Udruženja boraca RSK Milan Gaćeša je naveo da se Srbija krajnje nekorektno odnosi prema onima koji su prolijevali svoju krv i davali svoje živote.

– Ako Skupština Srbije usvoji ovaj Prijedlog Zakona, moji saborci i ja postaćemo teroristi po zakonu vlastite države. Kada smo bili na sastanku sa premijerkom rečeno nam je da Hrvatska jedva čeka da Srbija u zakon ubaci borce iz RSK, jer će na taj način Srbija priznati da je bila agresor. Mi u to ne vjerujemo, jer kako onda hrvatski Zakon o braniteljima daje svojim borcima i pripadnicima HVO svojstvo branitelja, a borili su se na području Bosne i Hercegovine, odnosno izvan Hrvatske.

Svi učesnici ovog Okruglog stola su bili vidno razočarani da nakon 13 javnih rasprava, borci Republike Srpske Krajine nisu uvršteni u ovaj Prijedlog Zakona o borcima. Ono što oni traže je prije svega STATUS borca.

 

Sastanku su prisustvovali: Udruženje Zavičaj Info, Udruženje Koordinacija, Udruženje boraca Krajine, Udruženje Otadžbinski pokret,  Udruženje Krajišnika Srbije, Udruženje DAH, Udruženje Savez veterana Srbije, Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, Udruženje osoba sa invaliditetom, Udruženje Krajiški Privrednik, Savez Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih pokrajine Vojvodine,  Udruženje Patriotski front, Udruženje Krajiški Demokratski forum, Udruženje boraca Korduna, Udruženje ratnih vojnih invalida Stari Grad, Udruženje boraca Sedme Banijske divizije, Udruženje Ratnih vojnih invalida Grocke,  Udruženje Vrbičana Prizren, Zavičajno udruženje Bilogora Novi Sad,  Udruženje penzionera Mali Mokri Lug,  Demokratski savez Srba,  Udruženje Veterana JSO ,učesnika rata i prijatelja 1991–1999, Savez Boračkih organizacija Srbije – SABOR, Unija ratnih veterana Beograd i portal Zavičaj Info.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

 

Nema komentara

Napišite komentar