Održan parastos za postradale Srbe na Bajića Jamama i Čukuru

Juče je na Bajića Jamama i Čukuru, pred skromnim brojem ljudi, Gosp. Slaviša Simaković protojerej-savrofor Kostajničko-Dubičke parohije služio parastos za sve postradale Srbe na ovom grozomornom mjestu u toku drugog sv. rata.

Bajića jame se nalaze nedaleko od Kostajničke željezničke stanice i do njih se dolazi neuređenim putem koji nije označen. Stratište je obraslo šibljem i šumom. Jedini vidljivi trag je uzidana piramida od kamena koja je devastrirana 1995.

Pored piramide podignut je krst sa natpisom na latinici i ćirilici, da je krst podigao gradski VSNM i SPC. Malo čudno da je poruka napisana na dva pisma, kad je poznato da Srbi na grobljima u većini slučajeva koriste samo ćirilicu. Radi se očito o nepoznavanju tradicije i običaja od strane naručioca natpisa. Žalosno je, da je u stanju ne brige ovo stratište, od rodbine postradalih, grada Kostajnice, Vijeća srpske nacionalne manjine i dr.

Bajića jame proradile su 13.aprila.1941 i trajale su do 04.maja 1945. Prvo su pobijeni Srbi iz okolnih sela od strane ustaša iz Sunje. Sada se ne mogu pronaći ni jedna od sedam velikih grobnica ni pojedinačni grobovi. Grupa od 600 zarobljenih Kozaračkih partizana koja se nalazila u logoru Kostajinca (na lokaciji nekadašnje veterinarske stanice) pobijena je u jednom danu. Njemački vojni sud u Kostajnici radio je čitavo vrijeme i po nalogu tog suda jedno vrijeme bio je zabranjen pristup Bajića jamama. I Wermaht je tu ubijao Srbe. Nepoznata je grobnica od oko 120 ranjenika JVUO Dinarske divizije koji su pobijeni na željezničkoj stanici u Kostajnici krajem 1944. Bajića jame su neistraženo stratište i dostupni podaci nisu obrađeni. U pitanju su velike brojke.

Put do Čukura vodi kraj memorijalnog obilježja Gordona Lederera postradalog od bratske ruke 1991. Obilježje uglancano.
Molitva za postradale Srbe kod skromnog i neuređenog spomenika u Čukuru završila se brzo bez prisustva mještana Čukura.

Preuzeto sa: banija.rs

Nema komentara

Napišite komentar