Održan sajam knjiga u Banjaluci

Međunarodni Sajam knjiga 24. po redu, koji je u Banja Luci održan od 10.09. do 16.09.2019. godine, pružio je priliku poštovaocima pisane riječi da se upoznaju sa novitetima u svijetu književnosti, kao i sa novim djelima domaćih i svjetskih autora. Kroz knjige se na najljepši način promoviše kultura te jedan ovakav događaj upotpunjuje kulturno bogatstvo jednog naroda. Najbrojniji posjetioci sajma bili su lingvisti, književnici, ljubitelji knjige i najmlađi naraštaji koji su dolazili organizovano sa školama i vrtićima. Djeca treba da se od malih nogu upoznaju sa književnim djelima i razvijaju ljubav prema čitanju i knjizi.

Svoja izdanja su izložili Udruženje izdavača Republike Srpske, Grafički atelje Dereta, Nova knjiga iz Podgorice, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Banja Luke, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda, Knjiga iz Prijedora, Biblioner iz Banja Luke, Laguna, Delfi, Kreativni centar, Knjižara Nostalgija iz Prijedora, Glas Srpske, Art Scena iz Banja Luke, JU ”Andrićev institut” iz Višegrada, Zajednica izdavača u Bosni i Hercegovini, Srbsko Sabranje ”Baštionik”, MUP Republike Srpske, Kairos iz Sremskih Karlovaca i drugi.

Predstavnik Udruženja izdavača Republike Srpske Miroslav Stijak upoznao nas je sa tim da se u okviru udruženja izdaje časopis ”Krajina” koji se izdaje od 2001. godine. Izlazi 4 puta. Pored navedenog, Stijak priprema ”800 godina autokefalnosti” koji će izaći do Beogradskog sajma.

Predstavnik dečije izdavačke kuće ”Pčelica” iz Banja Luke, Mladen Blagojević nas je upoznao sa knjigama čiji su oni izdavači. ”Pčelica” je poznata po dječijim knjigama, a najpoznatiji su po školskoj literaturi. Njihovi nastavni listovi su obavezna nastavna sredstva u školama. Pored toga, tu su i Zbirke za male, Matematika za naprednu decu, matematika po nivoima. U okviru njihovog izdavaštva su i knjige za djecu namjenjene očuvanju srpske duhovnosti i upoznavanju najmlađih naraštaja sa srpskom istorijom. Kao primjer, prelistali smo knjigu za djecu izdatu povodom 100 godina Velikog rata, prvi dio izrađen u stripu, da bi se prilagodio djeci, a drugi dio je dokumentarni sa stvarnim slikama i podacima. Dječija knjiga o Momčilu Graviću, kandidat je za najbolju knjigu na sajmu, a govori o najmlađem vojniku koji je sa 9 godina prešao Prokletije.

U nastavku obilaska sajma, predstavnik knjižare ”Nostalgija” iz Prijedora Dragan Stupar, rekao nam je da ”Nostalgija” sadrži i antikvatijat i knjižara. Na štandu ima raznih kolekcija knjiga Čehova, Stendala, Dostojevskog, Gogolja, Andrića, Hesea, Petra Kočića:

– Borimo se klasikom protiv moderne literature. Kod nas su najprodavanije knjige od Stouna, Ničea, Sabata, Mark Tvena, Dosojevskog, Meše Selimovića, Orhana Pamuka, to forsiramo i do toga se držimo. Mi smo knjižara koja 20 godina radi i opstaje, radi u svim bosanskim gradovima, rekao je Stupar.

 

 

Pored izlaganja knjiga, posjetioci su imali priliku i da prisustvuju panel diskusijama od kojih je jedna organizovana na temu ”Jezik i mediji”. Jezička pismenost u medijima, dnevnim novinama, na televiziji, upotreba ćirilice i latinice, te trud koji pojedinci ulažu u pravilnost upotrebe normiranog jezika samo su neke teme koje su bile zastupljene u razgovoru između lingviste Milorada Telebaka, književnika Marka Šelića i više asistentkinje na Filološkom fakultetu u Banja Luci, Sonje Lero Maksimović.

– Ne može se književnost učiti bez čitanja djela. Jezik treba učiti da bi mogao da obavi funkcije koje ima. Da bi obavio funkcije, mora biti normiran i znači da ga treba učiti. Jedan od najvećih problema današnjice je najezda stranih reči u medijima i uopšte u govoru, rekao je Telebak.

Na Sajmu knjiga u Banja Luci dodjeljene su tradicionalne sajamske nagrade za najbolja izdanja i izdavače. Tako je sajamsku nagradu ”Moštanica” za izdavački poduhvat dobila knjiga ”Ćirilični natpisi na stećcima” Gorana Ž. Komara u izdanju ”Obodskog slova” iz Podgorice. Priznanje ”Liplje” za savremenu književnost dodjeljena je romanu ”Veruška u danima neba”, Gorana Labudovića Šarla u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koja je ovogodišnji dobitnik ”Zlatne sove”. Najbolja knjiga za decu obilježena je priznanjem ”Gomionica” je ”Naša gošća godina” Dobrice Eriće u izdanju Kreativno centra iz Beograda. Sajamska nagrada ”Stuplje” za negovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti dodjeljena je Petru Pijanoviću za knjigu ”Anđeli i ratnici” u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda.

Prema opštem utisku izdavača i prodavaca knjiga, najviše se čita beletristika, odnosno literatura koja služi za odmor i razonodu, zatim psihološka literatura i istorijske knjige.

Novinar Srpskog kola

                                                                                                          Dragana Šipovac

Nema komentara

Napišite komentar