Održan sastanak u Čačku članova gradskih uprava i stanara SIRP programa

U Čačku je 25. jula održan sastanak sa predstavnicima izbjegličkih porodica korisnika SIRP programa (Program stanovanja i trajne integracije izbjeglica u Republici Srbiji) povodom donošenja Zaključka Vlade Srbije koji preporučuje svim lokalnim samoupravama koje su učestvovale u SIRP programu da omoguće prava kupovine stanova.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak sa saradnicima, zamjenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić,  Igor Trifunović predsjednik Skupštine Grada Čačka, Ivan Gerginov i Danijela Pavlović iz Komesarijata za izbjeglice i drugi predstavnici Grada Čačka i gradskih stambenih agencija Kragujevca, Niša i Kraljeva.

Sastanku su prisustovali stanari iz šest lokalnih samouprava: Čačak: Jasenka Mandić, Adam Lazić, Dragica Mijatović; Kragujevac: Slobodan Miščević, Branimirka Svilar i Dragan Sarić; Kraljevo: Rade Jakovljević, Milan Ljubojević, Stanković Miroslav; Pančevo: Đurica Nikola, Mirko Kovačević, Momčilo Zoraja; Stara Pazova: Lazić Milan, Duško Dukić i Valjevo: Milan Manojlović, Ljubica Manojlović. Samo stanari iz Niša nisu bili prisutni.

Program  izgradnje stanova, nazvan Program stanovanja i trajne integracije izbjeglica u Srbiji – SIRP Program, finansiran je  od strane italijanske Vlade u sedam gradova i opština, odnosno u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Pančevu, Valjevu i Staroj Pazovi. Ukupno je izgrađeno 530 stanova.

Ivan Bošnjak se zahvalio Danijeli Pavlović iz Komesarijata za izbjeglice na zalaganju, Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture, narodnom poslaniku Miodragu Linti koji je kako Bošnjak kaže izvršio politički pritisak, sa druge strane se zahvaljuje kabinetu Ane Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću koji su imali sluha za rješavanje ovog problema.

Prema njegovim riječima, svakom slučaju pristupiće se posebno, tako da će se onim građanima koji nisu plaćali zakup omogućiti da isplate dug na rate, a potom i otkup stanova.

— Preporuka Vlade je da se omogući plaćanje na rate zaostalih dugovanja, da se pronađe način da se reprogam izvrši. Svaka lokalna samouprava procijeniće koliko košta m2 stambenog prostora, a primijeniće se i Zakon o izbjeglicama koji definiše moguće smanjenje cijena.

Izbjegli Srbi koji stanuju u naselju Košutnjak u Čačku, ali u drugim gradovima SIRP programa trebalo bi do kraja godine da dobiju mogućnost kupovine stanova ako to žele.

Radi se o stanovima koji su izgrađeni sredstvima Vlade Italije u okviru Programa za stanovanje i trajnu integraciju izbeglica u Srbiji – SIRP. Izgrađeno je 530 stanova u sedam navedenih lokalnih samouprava. Do sada korisnici SIRP programa nisu mogli da otkupe stanove već su plaćali mjesečnu kiriju gradskim stambenim agencijama koja je iznosila oko 1,1 evro po m2.

Zamjenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić kaže da će se primjeniti zaključak Vlade Srbije i omogućiti otkup stanova onima koji to žele.

— Mi ćemo u skladu sa zaključkom Vlade Srbije i postupati, uvažavajući okolnosti svakog slučaja ponaosob — rekla je Milica Dačić.

Mile Šapić je govorio u ime narodnog poslanika i predsjednika Saveza Srba iz regiona Miodraga Linte koji je bio spriječen, zbog sjednice Skupštine Srbije, da prisustvuje sastanku.

Šapić je prenio prisutnim učesnicima sastanka da se Miodrag Linta zalaže da izbjegličke i druge porodice kupe stanove po maksimalno povoljnoj cijeni. To znači  da prvo lokalne samouprave obezbede popust od 50 posto izbjegličkim porodicama. Na tu umanjenu cijenu izbjegličke porodice dobiće još jedan popust od 50 posto po zakonu o izbjeglicama uzimajući u obzir i amortizaciju. Dvostruko umanjena cijena treba da se dodatno umanji iznosom kirije koliko je koja porodica platila u prethodnih 10 godina.

–  Imamo dvije opštine Odžaci i Požega koje su cijenu kvadratnog metra umanjile za 50 posto za izbjegličke porodice naglasio je Šapić

Takođe, Šapić je prenio stav Miodraga Linte da će se boriti da i porodice domaćeg stanovništva korisnika SIRP programa dobiju pravo kupovine svojih stanova.

Izlaganje Mile Šapića je naišlo na glasno negodovanje članova lokalnih samouprava, predstanika agenicija, bilo je i komenatara da neće valjda gradovi kupovati izbjeglicama stanove.

Mnogi problemi su izneseni na ovom sastanku, stanari su bili nezadovoljni odnosom Gradskih uprava i lokalnih samouprava.

Ivan Bošnjak je najavio da je ovo jedan u nizu sastanaka koji će se dogoditi u narednom periodu. Tako da je donesen zaključak da se formira radna grupa koju treba da čine predstavnici iz svih 7 lokalnih samouprava i predstavnici stanara. Radna grupa će pokušati da nađe rješenje problema kupovine stanova i donese jedinstvene odluke.

Tekst i foto: Dragana Bokun

 

Nema komentara

Napišite komentar