Održan sastanak u Skupštini opštine Odžaci u vezi otkupa izbjegličkih stanova

Na inicijativu stanovnika izbjegličkog naselja u mjestu Odžaci dana 1.oktobra ove godine održan je sastanak u Skupštini opštine na temu otkupa izbjegličkih stanova. Sastanku su prisustvovali predsjednica opštine Odžaci mr. Latinka Vasiljković sa svojim saradnicima, predstavnici Poreske uprave, pet predstavnika izbjegličkog naselja Slavko Surla, Bosiljka Uzelac, Verica Vojnović, Jadranka Krtinić, Jovo Munižaba, a umjesto narodnog poslanika Miodraga Linte, koji je bio opravdano sprečen zbog obaveza u Skupštini, njegovi saradnici Mile Šapić i Milan Gomirac. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije koji su opravdali svoj izostanak.

Tema sastanka su bili problemi izbjeglih i prognanih lica smještenih na teritoriji te opštine koji se odnose na visoke ponuđene cijene otkupa stanova u kojima sada žive. Na području opštine Odžaci nalaze se dva izbjeglička naselja i to: naselje u ulici Milice Srpkinje sa pet zgrada po četiri stana i naselje Srpski Miletić sa šesnaest kuća sa okućnicom, po sistem gradnje ključ u ruke. Zgrade i kuće su izgrađene donatorskim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope krajem 1997. i tokom prve polovine 1998. godine. U realizaciji ovog projekta lokalna samouprava u Odžacima obezbedila je zemljište za gradnju, građevinske dozvole, saglasnost za priključak na vodovodnu i elektro mrežu.

Komesarijat za izbjelgice i migracije je u to vrijeme jasno poručio stanarima navedena dva naselja, da će nakon šest mjeseci stanovanja steći pravo da otkupe stanove bez kamate i na određeni broj rata. Od tada do danas prošlo je više od 20 godina a pitanje otkupa stambenih jedinica još uvijek nije riješeno. U septembru ove godine stanari su, od strane Komesarijata za izbeglice i migracije, konačno dobili obavještenje o otkupu ali su bili razočarani i nezadovoljni zbog predviđene visoke otkupne cijene. Pored visoke cijene otkupa, izbjegla i prognana lica imaju i niz drugih problema stanovanja koji se odnose na lošu kvalitetu gradnje objekata. U zgradama u kojima stanuju prokišnjavaju krovovi, pojavila se vlaga po podovima, zidovi su popucali a stolarija je trula jer je, takođe, bila lošeg kvaliteta.

Na rješavanju pitanja otupa, odnosno značajnog umanjena cijene po m2, pored državnih institucija, dobru volju da pomogne pokazala je vlast u opštini Odžaci na čelu sa predsjednicom Latinkom Vasiljković što potvrđuje i održan sastanak. Također, zaključeno da se u kratkom vremenskom periodu ispitaju mogućnosti značajnog smanjenja otkupne cijene i pronađe način kako to učiniti, te da se ponovno održi sastanak na kojem će predstavnicima izbjelgičkih porodica biti iznijeta konkretna rješenja. Nakon završenog sastanka izaslanici narodnog poslanika Miodraga Linta Mile Šapić i Milan Gomirac su obišli oba izbjeglička naselja gdje se razgovarali sa izbjeglim i prognanim porodicama koje tu stanuju. Stav narodnog poslanika Miodraga Linte jeste za izbjegličke porodice dobiju stanove besplatno u vlasništvo ili da otkupna cijena bude simbolična odnosno minimalna.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar