Održana 10. Lička olimpijada u Apatinu

 

U Apatinu se čuva lička tradicija


Tradicionalno ove godine, 6.7. na terenima Banje Junaković održana je 10. Lička olimpijada. Prijavilo se 15 ekipa. Od kojih su dvije ženske ekpipe, Unske pastrmke i Vučice sa Plješevice, a takmičenje između njih bilo je revijalnog tipa.

Manifestaciju organizuje opština Apatin sa idejom njegovanja i razvijanja istorijskog i tradicionalnog kulturnog i sportskog naslijeđa ličkog naroda. Na Ličkoj olimpijadi nastupilo je više folklornih društava i muških i ženskih pjevačkih grupa. Za organizaciju je bio zadužen predsjednik opštine Apatin Milan Škrbić sa saradnicima. Ne smije se zaboraviti da je Lička olimpijada nastavak Ličkog višeboja koji je održan 11 puta od 1999. do 2009. godine.

Dvije ekipe Džimi komerca, ekipa Udruženje Ličana Nikola Tesla Beograd, Lički majkani Kolut, Društvo srpskih domaćina Beograd, Zavičajni klub Ličana Srb, SSD Vučjak Srpski Brod, Novi Žednik, Gorski vuci Ub, Lički sokolovi Apatin, Ćiro lička kaldrma Beograd, Krajiški viteozovi Banjaluka, Krajišnici Banatsko Veliko Selo, Unske pastrmke i Vučice sa Plješevice borili su se u u devet disciplina – vučenje kuke, skok u dalj i vis, pretezanje štapa, trčanje po brvnu, obaranje ruke, penjanje uz stožinu, bacanje kamena sa ramena i nadvlačenje konopa.

Na samom početku ekipe su predstavile svoje učesnike kroz svečani defile, a u toku defilea na bini se održavao kulturno-umjetnički program gdje su nastupali ŽPG Ognjište, GKUD Dunav iz Apatina, MPG Unski biseri iz Apatina, MPG Zavičajnog udruženja Petar Kočić iz Apatina, MPG Ćiro lička kaldrma iz Beograda, MPG Krajolik iz Subotice i MPG Bački Gračac.

Nakon kulturno-umjetničkog programa nadmetanje je počelo.

U disciplini Vučenje kuke pobjednik je Saša Stanić iz ekipe Džimi komerc, drugo mjesto osvojio je Milan Vidak – Lički sokolovi Apatin, dok je treće mjesto pripalo Đorđu Nikšiću iz ekipe Džimi komerc 2.

Najuspješniji u disciplini Skok u dalj iz mjesta bio je Aleksandar Krajišnik iz ekipe Džimi komerc koji je skočio 3,30 m, 2. mjesto osvojio je Radovan Vidačić – Lički sokolovi Apatin (3,10), a treće je pripalo Ratku Bašiću Krajiški vitezovi Banjaluka sa rezultatom 2,97m.

Pobjednik Aleksandar Krajišnik iz Šapca nam je rekao da se pripremao za ovo takmičenje.

– Takmičim se duži niz godina, svake godine sam na pobjedničkom postolju, nekad prvi, nekada drugi, zavisi od spremnosti. Ove godine sam bio baš spreman. Imao sam po prvi put trenera, Đukić Jovana iz Gornjeg Milanovca. Svaki dan sam trenirao, što je urodilo plodom – rekao je Krajišnik.

Za disciplinu Pretezanje štapa zlatnu medalju osvojio je Dalibor Zelen iz Džimi komerca 2, srebrom se okitio Saša Stanić iz Džimi komerca, a treće mjesto je osvojio Jovan Stanković iz ekipe Lički sokolovi Apatin.

Nadmetanje između takmičara iz ekipa Džimi komerc i Džimi komerc 2 bilo je napeto, ali je ipak na kraju pobijedio Dalibor Zelen.

– Bilo mi je teško u finalu da pobjedim, jer poznajem takmičara Sašu Stanića. Ove godine sam ja pobjednik, sljedeće će možda on. Pripremamo sam se mjesec i po dana – rekao nam je Dalibor Zelen.

Najbrži u Hodanju po brvnu bio je Velibor Jović iz ekipe Gorski vuci – Ub sa ubjedljivim rezultatom 5,45 sekundi, nešto sporiji bio je Aleksandar Katić – Džimikomerc (5,54) a treći je bio Marko Jović – Krajiški vitezovi Banjaluka (5,77)

Velibor Jović dolazi već treću godinu zaredom.

– Svake godine sam osvajao poene, ali sada prvi put prvo mjesto. Ne pripremam se specijalno za ovu disciplinu, ali treniram fudbal, pa sam u kondiciji. Volimo da dolazimo u Apatin jer je ovdje odlično druženje, a i ova manifestacija doprinosi očuvanju ličke kulture i tradicije – rekao je Velibor Jović iz Uba za čijim stolom su se mogli degustirati razni domaći proizvodi.

Najsnažniji u Obaranju ruke bio je Ivan Vesić iz Džimi komerca, 2. mjesto osvojio je Goran Žepina Lički sokolovi, treće mjesto je osvojio Vojkan Stojadinović Džimi komerc 2.

Za ovu disciplinu nije potrebna samo fizička snaga, nego i psihička spremnost i koncentracija.

– Dugo se priremamo da bismo se pokazali najbolje u nekoliko sekundi, ponekad i godinama se pripremamo za neke turnire. Posljednjih godina osvajam zlato ili srebro – rekao je pobjednik Ivan Vesić.

Skok u vis je bila prilično zapažena disciplina gdje je Aleksandar Krajišnik briljirao sa rezultatom 155 cm i izmamio gromoglasan aplauz. Drugo mjesto je osvojio takođe odličan skakač Ratko Baštić iz Banjaluke (140 cm), a treće mjesto je pripalo Radovanu Vidačiću  iz Ličkih sokolova (130 cm).

Najbrži u Penjanju uz stožinu bio je Jovan Stupar iz ekipe Džimi komerca 2 koji je za 6,22 sekundi dotakao zvonce i pored zlatne medalje osvojio i šunku, 2. mjesto je pripalo Aljoši Vukoviću – Lički majkani Kolut (10,22), a 3. mjesto Marku Joviću – Krajiški vitezovi Banjaluka (10,67).

U Bacanju kamena sa ramena najbolji je bio Aleksandar Novaković Lički sokolovi Apatin sa rezultatom 14,74 m i postigao novi rekord olimpijade, 2. mjesto Miloš Marković Džimi komerc (14,27), a 3. mjesto je osvojio Aleksandar Bundalo Džimikomerc 2 (13,22)

Džimi komerc je bila ekipa koja je osvojila prvo mjesto u Navlačenju konopca, 2. mjesto Krajiški vitezovi Banjaluka, 3. mjesto Džimikomerc 2.

Trka u vrećama – djeca

 1. mjesto Elena Ćopić
 2. mjesto Miloš Uzelac
 3. mjesto Andrea Miočinović

Najstariji učesnik bio je Ilija Bursać – Ćiro lička kaldrma.

Najmlađi učesnik bila je Jelena Dobrijević sa svega 5 godina.

Plasman ekipa

 1. Džimi komerc – 1.000 bodova
 2. Džimi komerc 2 – 700 bodova
 3. Lički sokolovi Apatin – 540 boda

Džimi komerc po deseti put osvaja prvo mjesto, što su kasnije i proslavili uz muziku i pečenje sa prijateljima. Pored novčane nagrade osvojili su i pečeno jagnje, rakiju, pivo i statuu Isusa Hrista od Likovne kolonije Kolut – Mandić. Statuu je napravio Dušan Rajčić.

Na kraju Olimpijade sumirali smo utiske sa organizatorima, pa smo prvo razgovarali sa predsjednikom Opštine Apatin Milanom Škrbićem.

– Zadovoljan sam jer se tradicija održava i nastavlja. Poslije ovog takmičarskog dijela uvijek se do duboko u noć slavi. Kod mojih prijatelja iz Srpskog četničkog pokreta, ima živa muzika, a u sklopu Ibarskih večeri 56. po redu gost je Jovan Perišić , ovdje ćemo biti do nekih 22 časa i onda se svi premještamo u Apatin na Trg – rekao je Škrbić.

Sudija koji svake godine isprati sve discipline je Dragan Opala.

– Olimpijada je protekla fer i korektno. Naša najveća dobit je što dolaze ljudi iz drugih gradova, iz Republike Srpske. Žalimo što nisu mogle da dođu ekipe Srpski soko Nevesinje i Trebinjski tigrovi iz Trebinja, momci koji su mnogo jaki i bili bi velika konkurencija ostalim ekipama. Olimpijadu je uveličalo i revijalno takmičenje djevojaka – rekao je Opala

– Mi smo počeli po uzoru na ličke tradicionalne igre, i prvo smo se zvali Lički višeboj. Imamo kamen za disciplinu bacanje sa ramena koji je star preko sto godina iz Divosela, ali smo htjeli da uvedemo još nešto što bi bilo atraktivno, pa smo uveli skok u vis – rekao je Opala za Srpsko kolo.

Poslije takmičenja, Krajišnici iz Uba, Apatina, Subotice, Bačke Topole, Koluta, Beograda, i mnogih drugih mjesta nastavili su svoje druženje. Bilo je tu i Banijaca, Kordunaša, Slavonaca, Dalmatinaca… koji svake godine rado dolaze u Apatin na Ličku olimijadu.

Tekst i foto
Dragana Bokun

Komentari
 • Avatar

  Ovde se već svake godine unapred zna da će ekipa Džimija pobediti i pošto ovo nije profesionalno takmičenje, trebalo bi zabraniti učešće plaćenim takmičarima

  nedelja, 18. avgust 2019.

Napišite komentar