Srbijada

Održana 25. jubilarna Srbijada u Čikagu

Jubilarni 25. put Srbi sa Sjevrnoamaričkog kontinenta sastali su se 2. i 3. septembra 2017. godne na manifestaciji pod nazivom Srbijada. Prvenstveno fudbala radi ali i radi druženja, upoznavanja, zabave, srpske muzike, folklora, tradicije i uživanja u sprskim specijalitetima i pićima više hiljada Srba i njihovih prijatelja okupili su se na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga. Povod je održavanje turnira u fudbalu na kojem je učestvovalo skoro 50 ekipe iz svih većih gradova SAD i Kanade u kojima postoje brojnije srpske zajednice. Neki su, samo za ovu priliku, došli i sa drugog kraja Amerike prešavši i nekoliko hiljada kilometara.

Dvodnevno cjelodnevna takmičenja u fudbalu, čiji je domaćin bio Sportski klub „Ujedinjeni Srbi“ iz Čikaga, održavalo se u nekoliko kategorija od pionira, seniora, pa do veterana. Na kraju slavili su fudbaleri Srpskog sportskog kluba Karađorđe iz Klivlanda, američke savezne države Ohajo, kojima je ovo četvrta pobjeda u posljednjih pet godina na ovoj, kako je mnogi već nazivaju, „najvećoj srpskoj sportskoj manifestaciji u Sjevernoj Americi“.

Generalni konzulat u Čikagu, imao je svoj štand na ,,Srbijadi“ i posjetioci su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima konzulata i dobiju odgovore na pitanja iz konzularne nadležnosti. Slijedeća Srbijada održaće se prvog vikenda septembra 2018. godine u Klivladnu, a domaćin će biti ovogodišnji pobednik SSK „Karađorđe“.

S. Dančuo

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar