Održana 3. po redu Manifestacija Krajiške igre, pjesme i običaji

Povodom Svjetskog dana izbjeglica Koordinacija udruženja izbjeglih i raseljenih u Republici Srbiji organizovala je 23.6.2019. godine u Busijama (opština Zemun) treću pod redu manifestaciju Krajiške igre, pjesme i običaji.

Važno je da krajišku i širu javnost podsjetimo na činjenicu da je Koalicija udruženja izbjeglica sedam godina organizovala manifestaciju pod nazivom Krajiški otkos (2010–2016).  Posljednje tri godine tj. 2014, 2015. i 2016. Krajiški otkos se održavao kod Crkve Svetog Ćirila i Metodija u naselju Busije.  Manifestacija Krajiške igre, pjesme i običaji prvi put je organizovana 2017. godine.  Dakle, da ne bude zabune, ove nije bio deseti Krajiški otkos, već treće Krajiške igre, pjesme i običaji.

Cilj ove manifestacije je da se očuva i sačuva kultura krajiškog naroda. Krajišnici nisu mogli ponijeti svoje kuće i imanja, ali su ponijeli ojkače, igre i mnogo lijepih običaja rekli su organizatori.

Na ovoj manifestaciji predstavila su se mnoga kulturno-umjetnička društva, pojedinci i pjevačke grupe. Pa su se posjetiocima predstavili Crni biseri, Boro Drljača, narodni guslar iz Kaluđerice Ranko Babić, KUD Slavonija u srcu, pjesnikinja sa Kosova Vesna Stanojlović, Petrova gora – Kordun, Zavičajno udruženje Slavonaca, KUD Ćirilo i Metodije iz Busija – dječji ansambl, pjesnik sa Kosova Marinko Pejčinović, Udruženje građana Krajine Zora iz Kragujevca, Grupa Korijeni i Rajko Vukanac koji je ujedno bio i zdravičar, Muška i ženska pjevačka grupa KUD-a Zavičaj– Banija iz Majura kod Šapca.

Organizatori su se zahvalili prijateljima i saradnicima tako što su podijelili plakete. Pa je tako plaketu dobio Ivan Georginov iz Komesarijata za izbjeglice RS, iz Predstavništva Republike Srpske plaketu je dobio Branko Kovačević, zatim predstavnici policije, Željko Benak prijatelj i donator Udruženja. Narodni poslanik Ljubiša Stojmirović primio je plaketu od Milana Žunića. Plaketu je primio i zamjenik predsjednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević od strane Nenada Abramovića.

U hramu Svetog Ćirila i Metodija služen je pomen poginulim braniocima Republike Srpske Krajine i Republike Srpske i položeni su vijenci na spomenik stradalnicima. Polaganju vijenaca su prisustvovali i Aleksandar Vulin kao i direktor Policije Vladimir Rebić.

Nakon polaganja vijenaca vrijeme se urotilo protiv organizatora, tako da je intezivna kiša spriječila Aleksandra Vulina da se obrati Krajišnicima. Ipak, kosidba je održana, uprkos kiši, kosicima se pridružio i jedan od organizatora Nenad Abramović.

Kako su Krajišnici navikli na razne životne nepogode, ni vjetar, kiša i grmljavina nije ih oterala, ostali su ispod šatora, gdje se uživalo uz pečenje i krajišku muziku.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

 

Nema komentara

Napišite komentar