Održana deveta Đedova kosidba u Vrginmostu

U Vrginmostu na Kordunu je dva dana poslije Vidovdana tj. 30. juna održana tradicionalna kulturna manifestacija „Đedova kosidba“.

Nažalost zbog uporne kiše, prvi put od 2010. kada Je počela ova kulturna priredba, ove godine košnja nije održana. Ali jeste bogat kulturno umjetnički program. Umjesto kako je planirano na otvorenoj pozornici u centru mjesta, program je održan u vrgomoskom domu kulture.

Manifestaciji su prisustvovali načelnik općine Gvozd Milan Vrga, predsjednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta“ Mile Radović, generalni sekretar Društva Slobodan Živković, Stanko Janjić predstavnik Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba i brojni drugi uzvanici.

Pred tristotinjak posmatrača nastupilo je devet kulturno-umjetničkih društava, uglavnom pododbora „Prosvjete“. Predstavljeno je 15-ak koreografija koje su izveli folkloraši iz Krnjaka, Vojnića, Ogulina, Viškova, Malog Gradca, Rijeke, Jabukovca, Kostajnice i domaćina Vrginmosta. Posebno pozdravljen je nastup pjevačke grupe „Banski sokolovi“ iz Kostajnice u Republici Srpskoj. Nastupili su i najmlađi folkloraši i dječjeg vrtića.

Senka Crevar, predsjednica pododbora „Prosvjete“ u Vrginmostu izrazila je zadovoljstvo brojem učesnika i publike, te ukupnom atmosferom u dvorani. Kao i svi prisutni žalosna je što zbog kiše nije se mogla prikazati i sama košnja i osjetiti atmosfera koja vraća u stara vremena kada su mladići, kordunaški muževi i đedovi kosili, a djevojke i žene im u „povrazačama“ (tkanina u kojoj se nosila posuda sa hranom uvezana u četiri ćoška op.a.) sa svitkom (podmetač koji se stavljao na glavu da posuda ne spadne i ne žulja op.a.) na glavi nosile „žganjce sa skorupom“! Ostaje nada da će nagodinu deveta košnja imati bolje meteorološke prilike.

Boro Rkman

Nema komentara

Napišite komentar