Državna dokumenta

Održana promocija zbornika knjiga „RSK – Državna dokumenta“ autora Ratka Ličine

Promocija zbornika knjiga „Republika Srpska Krajina – Državna dokumenta“ autora Ratka Ličine održana je 8. maja 2017. godine u prostorijama Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije (Savski trg u Beogradu). Ovaj zbornik, od 10 tomova, 7 hiljada stranica, preko 3 hiljade dokumenata, sadrži oko 95 % državnih dokumenata koja su donesena u pet godina postojanja Republike Srpske Krajine.

Na promociji su govorili predsjednik Vlade RSK u progonstvu Milorad Buha, advokat Dušan Vještica, istoričar dr. Momčilo Diklić i autor Ratko Ličina. Svi govornici su se složili oko jednog, a to je da je Republika Srpska Krajina bila država u punom kapacitetu i sa svim atributima državnosti, što se ovim knjigama i dokazuje.

„Strpljiv i uporan je bio Ličina, koji je još u ratnim danima, od 1990-te godine sakupljao dokumenta. Nebrojeno državnih dokumenata se ovde nalazi, podataka, činjenica, kako istorijskih, tako i privrednih, političkih, demografskih, finansijskih i drugih „ rekao je Milorad Buha, koji je predsjednik Vlade RS Krajine u progonstvu od 2005. godine On je govoreći o knjigama objasnio da je „ovo jedno sveobuhvatno djelo koje govori o svemu onome što je bilo vezano za srpski narod i bitisanje srpskog naroda na prostoru RS Krajine“ .

Sam autor kaže da je „na ovom zborniku, koji objašnjava kao hronologiju događaja u RSK ispraćenu dokumentima, radio 10 godina. Devet knjiga se odnosi na zbivanja u RSK od 1990-1995 godine, a poslednja obuhvata period rada Vlade u progonstvu, od 2005-2015 godine. Prva knjiga daje pregled i vodič kroz RSK, kao i lične karte svih krajiških opština. Ostalih devet nastavljaju hronologiju, one su obimniji. Tu su dati zapisnici sa sjednica Vlade, službeni glasnici, zakoni, Vensov plan, Evropski sporazum, Dejtonski plan, kao i svojevrsna izdaja koja se desila Krajini“, priča on.

U poslednjoj knjizi postoji i spisak svih žrtava u RS Krajini, kojih je bilo 7 hiljada, a ranjenih oko 15 hiljada. „Takođe tu su i svjedočenja iz Haškog tribunala. Važno je bilo sve to sačuvati, da se ne zaboravi. Jer narod koji zaboravi svoju istoriju, zaboraviće i svoje postojanje. To mi je bio osnovni motiv, da se ne zaboravi“, naglasio je Ratko Ličina,autor i srpski poslanik u predratnom sazivu Hrvatskog sabora.

Advokat Dušan Vještica istakao je da je „ova zbirka knjiga svjedočanstvo za buduće generacije, koje će poslužiti raznim bibliotekama, fakultetima i za razna druga proučavanja“. Kao svjedok i učesnik u radu institucija tadašnje RS Krajine, sa tvrdnjom je zaključio da je ova zbirka svedočanstvo o istoriji“!

Sa njim se složio i istoričar dr. Momčilo Diklić, koji je govoreći o značaju kulture bilo kog naroda, rekao da „kada neko želi eliminisati neku naciju, prvo „udara“ na kulturu te nacije“. „Tu trebamo biti oprezni kao narod, i zbog toga je ova zbirka jedan od najvećih iskoraka Srba iz Krajine koji se mora izboriti za istinu i ovakve knjige treba distribuirati po čitavom svetu“,smatra on i podsjeća na činjenicu da „danas u Hrvatskoj legalno ima na desetine hiljada onih koji nacistički pozdravljaju sa ispruženom rukom i usklikom „Za dom spremni“.

Kada su problemi Srba prognanih iz RS Krajine u pitanju, oni su nepromjenjeni od devedesetih, „oduzeta su im mnoga prava, oduzeta im je ili zapaljena imovina, izvršen je progon u Srbiju i Republiku Srpsku“, priča Milorad Buha i podseća da su „Hrvati bili izvršioci i kao takvi snose najveću odgovornost, a ove knjige upravo svjedoče o tome. O genocidnoj namjeri nad Srbima, i zato ne smijemo ćutati“.

Izdavanje zbornika podržala je Uprava za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova,, a izdavač je kuća „Miroslav“.

Promociju je vodio Željko Kukić, iz Kulturne Zajednice Krajine, a kao recitatori su učestvovale književnice Gordana Jež Lazić i Bogdanka Bajić.

 

novinar Vesna Vuković

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar