Održani 19. „Dani bresaka“ u Novom Slankamenu

Devetnaesta po redu manifestacija „Dani bresaka“ tradicionalno je obilježena 14. jula  u Novom Slankamenu u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Dr Đorđe Natošević“ i Mjesne zajednice Novi Slankamen pod pokroviteljstvom opštine Inđija. Na centralnoj svečanosti, nakon defilea centrom sela, pred brojnom publikom, osim domaćina nastupili su i KUD-ovi iz Republike Srpske, Hrvatske i drugih dijelova Srbije. Program je otvorila predsjednica KUD-a „Dr Đorđe Natošević“ Svetlana Aleksić koja je poželivši svima dobro druženje uz igru i pjesmu, s ponosom istakla da ovaj KUD slavi 21 godinu postojanja.

„KUD je osnovan 1997. godine, a finansira se od naših članarina i uz podršku Opštine Inđija. Često organizujemo međusobna takmičenja i smotre folklora, a s obzirom da je selo poznato po uzgoju breskve, ovo je veliki i svečan događaj kod nas. Svake godine u ovoj manifestaciji učestvuje oko 500 učesnika i oko 10 KUD-ova iz okruženja“, ispričala je Aleksić.

Ove godine nastupili su KUD-ovi: „Dvorovi“ iz Republike Srpske, SKD Prosvjeta pododbor Virovitica iz Hrvatske, „Mladost“ iz Krepoljina, „Branko Cvetković“ iz Surduka i „Čukojevac“ iz Kraljeva. Igrale su se Igre iz Šumadije, iz Leskovca, iz Crnorečja, Nišave, Slavonije, Vlaške igre, igre iz Pčinje itd.

Prave prijateljske odnose i saradnju  sa domaćinima uspostavili su SKD“ Prosvjeta“ iz Virovitice koji već treću godinu učestvuju na „Danima bresaka“, a predstavili su se ove godine igrama iz Slavonije.

„Ovdje ima puno ljudi iz našeg kraja, tu se osjećamo domaće“, rekla je predsjednica Ljiljana Vukomanović koja je za „Srpsko kolo“ ispričala kako funkcioniše ovo kulturno društvo.

„Djelujemo već 13 godina, a u sklopu Prosvjete postoji etno, pjevačka i folklorna sekcija. Folklorna sekcija ima 30 članova od koji većina aktivno igra. Naše izvorne nošnje stare su preko 100 godina. Često nastupamo i putujemo u Srbiju i Bosnu, a naredno putovanje nam je u Ljubljani u avgustu gdje ćemo nastupiti na susretima dijaspore“, rekla je Ljiljana dodajući da u Virovitici danas ima veoma malo Srba, a do 90-ih je Gradina, selo kraj Virovitice imalo većinsko srpsko stanovništvo. „Međutim danas je razmjenom srpskih kuća iz Gradine sa hrvatskim iz Slankamena ostalo oko hiljadu Srba u selu“, kako je objasnila Ljiljana.

Predsjednik Mjesne zajednice Novi Slankamen Dragan Krivošija bio je ponosan na dobru posjećenost manifestacije ali i na dobar rod breskve ove godine.

„Proizvodnja breskve rasla je iz godine u godinu, pa smo zajedno sa KUD-om „Dr Đorđe Natošević“, a uz podršku Opštine Inđija odlučili da Novi Slankamen obilježava jedan dan u godini po kome će biti poznat naširoko, a breskve su svakako zaslužne za prepoznatljivost našeg sela, tako da je bilo logično da taj dan simbolizuje berbu bresaka. Međutim, u Slankamenu uspjevaju i jabuke i grožđe pa i drugo voće i povrće“, istakao je Krivošija.

Svoje rukotvorine na ovoj manifestaciji predstavile su i dame iz Udruženja žena iz Inđije, a pčelinje proizvode i med promovisao je pčelar iz Inđije Nebojša Čukalović.

„Prvi put sam na „Danima bresaka“ ovdJe u Slankamenu, gdje mi pčele zimuju. Ovdje je priroda zahvalna. Opština Inđija ima dosta ovakvih manifestacija tokom godine i ja i moje kolege prisutni smo na skoro svakoj. Nadam se da će budući konzumenti prepoznati pravu adresu za snadbijevanje kvalitetnim medom“, rekao je Čukalović predstavljjući široku ponudu svojih proizvoda koji potiču iz svih krajeva Srbije, poput bagremovog i suncokretovog meda.

I ovogodišnji dani bresaka završeni su podjelom najukusnije domaće breskve svakom posjetiocu i kako je rekao voditelj programa, glumac Srđan Jovanović, stavljen je zarez i tradicija se nastavlja sledeće godine u isto vrijeme na istom mjestu.

Ispred Opštine Inđija manifestaciji je prisustvovao Nemanja Milojević.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

Nema komentara

Napišite komentar