Održano 11. Banijsko prelo u Subotici

Banijsko prelo u Subotici – mjesto druženja i dobre zabave


U organizaciji Zavičajnog udruženja Banija iz Subotice 18. maja održano je 11. Banijsko prelo u Restoranu Madera. Više od 300 gostiju zabavljala je krajiška grupa Momo i Dodir i Džimi Stanić.

Gostima su se obratili predsjednik Udruženja Čedomir Pađen, načelnik Sekretarijata za društvene djelatnosti Grada Subotice Jasmina Stevanović, predsjednik Otadžbinskog pokreta Dragomir Lalić i direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su KUD  Aleksandrovo, MPG Zavičajnog udruženja Banija, ŽPG Banija iz Prigrevice, MPG Krajina, ŽPG KUD-a Aleksandrovo kao i mladi Banijci Una i Rastko Ćora.

Kako nam je rekao Željko Tintor predsjednik Upravnog odbora Udruženja glavni spozori su bili Grad Subotica i Vitorog d.o.o.

Gosti su mogli da uživaju i u banijskim specijalitetima kao što su kobasica, rakija, podmeta, pite, pogače, kurozovnica, kolači, a mogli su se kupiti i suveniri koje su pravili članovi Udruženja.

– Promovisali smo i knjigu koje je izdalo naše Udruženje Banijski rječnik, u junu je planirana promocija u Subotici i Beogradu – rekao nam je Željko Tintor.

Banijci i njihovi prijatelji su bili izuzetno veseli, pa je prelo trajalo do ranih jutarnjih časova.

 

Učesnici Sajma zavičaja u Novom Sadu


Željko Tintor se osvrnuo i na aktivnosti Udruženja u prethodnom periodu.

– Obilazili smo manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, posjetili smo Jasenovac i Donju Gradinu, bili smo na Krajiškom saboru u Krušedolu – rekao je Željko Tintor i dodao kako su bili i učesnici prvog Sajma zavičaja u Novom Sadu, odakle nose pozitivne utiske.

Naime, sajam zavičaja je manifestacija koja ima za cilj okupljanje i povezivanje brojnih relevantnih aktera iz oblasti privrede, kulture i turizma koji žele da unaprede saradnju srpskog naroda u Srbiji i regionu.

– Zajedno sa Zavičajnim udruženjem Banija iz Novog Sada smo imali štand na kojem smo izložili naše nošnje, suvenire, ćilime, specijalitete sa Banije, rakiju, knjige, razne rukotvorine. Naš štand obišli su predsjednici Pokrajinske vlade Vojvodine i Vlade RS Igor Mirović i Radovan Višković kojima smo poklonili Banijski rječnik i banijsku rakiju – rekao je Željko Tintor i dodao da u kulturno-umjetničkom programu je učestvovala i njihova pjevačka grupa i pobrala sve simpatije posjetilaca Sajma.

Željko Tintor je najavio pokloničko putovanje u Manastir Ostrog od 5. do 7. jula, a u septembru učestvuju u organizaciji 6. Zavičajnih dana zajedno sa ostalim članovima Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga.

Novinar Srpskog kola
Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar