14. Krajiško veče u Kragujevcu

Održano 14. Krajiško veče u Kragujevcu

U organizaciji Udruženja građana Krajine „Zora“ u Kragujevcu je 1. decembra održana manifestacija pod nazivom „Krajiško veče“. 14. godinu za redom od kada i postoji ovo Udruženje u restoranu “Mala Avala” okupilo se oko 200 Krajišnika ali i Šumadinaca koji vole krajišku pjesmu.
Manifestaciju su otvorili domaćini, muška i ženska pjevačka grupa Udruženja „Zora“, mladi pjesnik Ljubiša Šljivić sa autorskom pjesmom o Krajini, a stihove krajiških pjesnika recitovala je  Danijela Bukumira. Goste je zatim pozdravila predsjednica udruženja “Zora” Mirjana Gruborović koja je pozvala mlade Krajišnike u Kragujevcu da i podrže druge aktivnosti i manifestacije koje oranizuje Udruženje kao i da se uključe u rad folklorne sekcije, sekcije ručnih radova i sportske sekcije . Posebnu pažnju publike privukao je mladi guslar Ognjen Andrić koji ima samo 22 godine, a od svoje jedanaeste član je „Zore“.

muška i ženska pjevačka grupa Udruženja „Zora“

Goste su do kasno u noć zabavljali Bora Drljača, Milorad Gagić, Rada Medić i Neša Vukas sa orkestrom. Bora Drljača otpjevao je više krajiških pjesama što je podgrijalo atmosferu, a zaigralo se i kolo kao i nezaobilazni „drmeš“.

Udruženje „Zora“ organizovalo je i bogatu tombolu, tako da je osim igre, pjesme i druženja, Krajiško veče mnogima donijelo i nagrade.

Predsjednica Udruženja Mirjana Gruborović bila je zadovoljna što je na druženju Krajišnika ove godine bilo puno mladih, što je pokazalo, kako je navela, da i oni uživaju u krajiškoj pjesmi i igri. Mirjana je napomenula da je ovo udruženje jedino krajiško udruženje južno od Beograda sa članstvom u okolnim gradovima  Šumadije i to u Topoli, Aranđelovcu, Rekovcu, Kniću, Batočini, Lapovu, Rači i Kruševcu.

Vraćajući se na dane pokretanja rada Udruženja građana Krajine „Zora“, Mirjana je podsjetila da je ono osnovano 27. 09. 2003. godine sa ciljem afirmacije kulturno-istorijskih i drugih vrijednosti građana čije porijeklo potiče iz Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije i Bosanske Krajine.

„Ciljevi kojima teži Udruženje u svom radu su takođe jačanje veza između građana iseljenih sa naprijed navedenih područja sa građanima koji sada žive na tim područjima u cilju očuvanja kulturnog indentiteta. Saradnja sa kulturnim, društvenim, privrednim, sportskim i drugim subjektima u sredini u kojoj djeluje Udruženje, jačanje međusobnih veza i povezivanje članova Udruženja organizovanjem kulturnih, sportskih, naučnih i drugih manifestacija, kao i zaštita nematerijalnog nasleđa Srba Krajišnika“, objasnila je Mirjana Gruborović.Predsjednica Mirjana je dalje navela da Udruženje njeguje izvorne pjesme i igre iz krajeva odakle su porijeklom članovi.

„U našem Udruženju djeluje muška pjevačka grupa, ženska i djevojačka pjevačka grupa, kao i instrumentalisti na harmonici i instrumentima kao što su frula, usna harmonika i gusle. U radu nastoji da privuče i uključi u svoje aktivnosti i mlađe članove. Tako imamo mladog guslara i pjevača Ognjena Andrića koji je od svoje 12-te godine naš član, a takođe imamo i 3 sestre Saru, Nadu i Milenu Carević, koje pored mnogobrojnih obaveza na fakultetu, dolaze na probe i nastupe pjevačkih grupa, a tu je i mladi pjesnik, aforističar i recitator Ljubiša Šljivić. Među nagradama, izdvojila bih prvo mjesto koje je mješovita grupa osvojila na festivalu izvornih pjevačkih grupa “Sretenjske zore” u Aranđelovcu. Ženska pjevačka grupa osvojila je prvo mjesto na takmičenju „Zlatni opanak“ u Valjevu u takmičenju ženskih pjevačkih grupa i drugo mjesto na festivalu „Krajiški biseri“ u Plandištu. Muška pjevačka grupa osvojila je treće mjesto na takmičenju izvornog pjevanja Srba u Novom Goraždu kao i drugo mjesto na “Danima dijaspore „ u Ljubljani“, ispričala je Mirjana.

Kada su aktivnosti kojima se udruženje bavilo u proteklih trinaest godina svog rada predsjednica je izdvojila kao najvažniju manifestaciju „Dani Krajine u Šumadiji“ kojom okupljaju Krajišnike.

„U sklopu te manifestacije imamo slijedeće sadržaje: Koncert pjesama igara Krajine i Šumadije,etno izložbu starih predmeta i ručnih radova sa predmetima iz Krajine, izložbu tradicionalnih jela sa područja Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije i Bosanske Krajine i likovnu izložbu umjetnika iz Krajine“ istakla je Mirjana dalje navodeći: “Organizovali smo više književnih večeri radi promocije knjiga autora iz Krajine, predstavili smo gradu Kragujevcu više Krajiških likovnih salona i organizovali više likovnih izložbi umjetnika iz Krajine. Organizovali smo više likovnih kolonija sa učešćem slikara iz Krajine i Šumadije“. Na kraju Mirjana je nabrojala još neke redovne godišnje aktivnosti Udruženja „Zora“, kao što su dva puta godišnje organizovanje sportskih turnira u balonima uz učešće ekipa iz više gradova iz Srbije i gostovanja u drugim gradovima.„Za Novu Godinu organizujemo prigodan program i podjelu paketića za djecu izbjeglih i prognanih Krajišnika, a takođe svake godine 5.avgusta održavamo parastos u Kragujevcu za poginule Krajišnike“, završila je predsjednica Udruženja.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

Antrfile: Guslar Ognjen Andrić


Ognjen je rođen 11. 01. 1999. godine u Kragujevcu. Mama Snježana (dev. Bijelić) rođena u Bribiru u Dalmaciji a otac Milovan u Merdaru ali sa crnogorskim korjenima. U kući Andrića često su se slušale gusle, pa se i na Ognjena prenjela ta ljubav pa je on već sa 9 godina uzeo prvi put gusle u ruke. Sa deset godina je imao i prvi nastup a u udruženje „Zora“ došao je sa 11 godina. Udruženje „Zora“ ga je prihvatilo, podržalo vidjevši u njemu talenat koji se brzo razvio a i Ognjen se brzo srodio sa ostalim članovima udruženja. Njegov uporan rad se isplatio pa su počela i da pristižu prva priznanja i nagrade i oduševljenje publike koja je imala priliku da vidi njegove nastupe.

Dva puta je osvojio prvo mjesto na republičkom takmičenju, osvojio je prvo mjesto na „Jasenovačkom prelu“ u Smederevskoj Palanci. Dobio je više priznanja za uspješan rad na očuvanju krajiškog pjavanja uz gusle. Nastupao je širom Srbije , Republike Srpske i u Hrvatskoj. U njegovom repertoaru ima pjesama o Janković Stojanu ali i o tragičnoj sudbini Krajišnika poslije „Oluje“. Njegovo pjevanje uz gusle često je Krajišnicima tjeralo suze na oči. Kasnije se uključio i u mušku pjevačku grupu udruženja građana Krajine „Zora“ gdje i sada uspješno nastupa. Nastupio je i na koncertu CNTK Abrašević iz Kragujevca.

Nema komentara

Napišite komentar