Održano 41. „Kordunaško prelo” u Čonoplji, nadomak Sombora

41. Kordunaško prelo u organizaciji KUD- a „Vuk Karadžić“ iz Čonoplje održano je 16. februara u Domu kulture u ovom malom mjestu, nadomak Sombora.

Prema riječima Milke Bosnić, predsjednice  KUD- a, prije četiri decenije članovi KUD- a „Vuk Karadžić“   došli su  na ideju da, u zimskom periodu, kada se obično i „prelilo“, s obzirom da nije bilo previše  poslova , obnove običaj održavanja prela u Čonoplji gdje živi veliki broj Srba Krajišnika koji su ovaj kraj naseljavali kolonizacijom posle Drugog svjetskog rata.

„Od tada, Kordunaško prelo održava se svake godine. Cilj ove manifestacije je njegovanje i čuvanje običaja srpskog naroda koje se realizuje kroz  igru, pjesmu, tradicionalnu trpezu i zabavu. Prelo svake godine počinje pjesmom „Ja na prelo, prelo otpočelo”, a završava se pjesmom „Ja sa prela, svanu zora bijela”, objasnila je Milka uz napomenu da je ova manifestacija samofinansirajuća uz podršku pojedinaca dobre volje.

Milka Bosnić sa maksimalno zalaganja vodi ovaj KUD,  koji je kroz svojih više od 60 godina postojanja  učestovovao na brojnim domaćim i inostranim festivalima i koncertima čuvajući identitet Srba Krajišnika.

“Kordun je naš zavičaj, naša radost i tuga. Kordun, onaj koga ni upoznali nismo, a srce nam ispunjava nadom… Nadom da će naslednici maštom i ljubavlju vratiti čari prela, sastajališta mladih i starih. Svako selo ima svoje prelo. Tako bilo, tako ostalo. U kasnu jesen i u zimu, ispred krsnih slava i Božića, mladi, žene, pa i djeca bi se okupljali u nečijoj kući i uz pjesmu i igru prelili do zore. Uz petrolejku ili lojanicu igralo se do zore i pričalo do sledećeg prela”, nadahnuto je ispričala Milka, uz poruku da ovom manifestacijom žele da poruče mladim ljudima da je čuvanje običaja i kulture svog naroda jedan od najvažnijih poziva svakog pojedinca.

“Mi vukovi Čonoplje, istrajavamo 67 godina tokom rada našeg društva i 41. godinu opredjeljenja da znamo ko smo, čuvajući svoje običaje i pjesmu, našu samicu sa našim prijateljskim KUD- ovima. Naš cilj je ostvaren, naše blago predstavljeno bez podrške i jedne institucije koje ne prepoznaju ni obavezu da našu baštinu zaštite”, poručila je ova Kordunašica u srcu i duši.

“Naši običaji, pjesma i igra nam daju nadu da ćemo opstati ma gdje bili i biti  prepoznatljivi u regionu. Ostavljamo potomcima zapise, materijal, ako ga budu znali cjeniti, da čuvaju i njeguju svoje”, zaključila je Bosnić.

Kada je vizija KUD-a u pitanju, Milka je podvukla da u narednim godinama planiraju i dalje da održavaju ovakve manifestacije u cilju očuvanja kulturne baštine srpskog naroda i da šire saradnju sa svim institucijama i udruženjima koje teže da ostvare iste ciljeve.

U programu 41. Kordunaškog prela učešće je uzelo osim domaćina još tri kulturno-umjetnička društva  dok je brojna publika uživala u bogatom sadržaju. Učestvovali su  Pjevačka grupa „Izvor” iz Stanišića sa pjesmama Like, Korduna i Dalmacije, Pjevačka grupa „Petrova Gora” iz Kljajićeva – pjesme sa Korduna i Srpski kulturni centar „Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole – koreografisane igre sa Korduna uz pjesme.

novinar „Srpskog kola”
Vesna Vuković

Nema komentara

Napišite komentar