Održano druženje Divoseljana u Beogradu

U Beogradu je 22. septembra 2018.godine održano zavičajno druženje Divoseljana povodom hramovne slave Divosela – Male Gospojine.To je dio tradicije naroda ovoga sela od naseljavanja do današnjih dana. U našem narodu znalo se reći da je „običaj stariji od sela“ , odnosno „bolje je da nestane selo, nego običaj“.Divoseljani, raseljeni po čitavom svijetu, nastavili su slaviti slavu sela ma gdje se nalaze.Na tradicionalnom druženju u Beogradu okupilo se pedesetak Divoseljana i potomaka, koji su nastavili tradiciju svojih korijena Prisutne je pozdravio predsjednik Zavičajnog udruženja Divoselo Predrag Jerković sa željom da se ovo tradicionalna manifestacija redovno održava i da se zavičaj nikada ne zaboravlja.

Prisutnima se obratio prof. Mile Rajčević, „prošetavši“ po zaseocima Divosela od Čardaka u Gospiću do Čitluka…
U pozdravnoj besjedi istakao je da Divoselo ima slavnu antifašističku prošlost sela, bogatu istorijsku, kulturnu i sportsku tradiciju, selo intelektualaca, sportista…Citirao je Andrića: „da je svaki čovjek dužan doživotno činiti dobra djela u svome rodnom mjestu, bez obzira koliko ih je dotada uradio“, što mi Divoseljani ovim druženjem činimo i danas.

Divoselo je danas pusto, etnički očišćeno, započeto 1941.godine u vrijeme NDH, dovršeno u građanskom ratu u Hrvatskoj 1991 – 1995.godine.Svi istorijski, antifašistički i kulturni spomenici su porušeni, stambeni i gospodarski objekti, groblja oskrnavljena, nema tragova života.Danas, kada čovjek dođe u Divoselo ima osjećaj da je došao u prostor u kome je vrijeme već odavno stalo.Selo postoji samo u toponimima.
Uz nostalgična sjećanja, zavičajne pjesme, ponosni na svoj zavičaj, druženje je potrajalo do kasnih, noćnih sati…

Divoselo je udaljeno oko 8 kilometara južno od Gospića u Lici. Prema popisu iz 1991. godine, naselje Divoselo je imalo 344 stanovnika, među kojima je bilo 304 Srba, 17 Hrvata i 12 Jugoslovena. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, Divoselo je imalo 12 stanovnika. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naselje Divoselo je imalo 4 stanovnika.[

Mile Rajčević

Nema komentara

Napišite komentar