Održano šesto zavičajno veče Udruženja Birač Drina u Beogradu

Zavičajno udruženje Birač Drina u Beogradu po šesti put je 17. marta 2018. godine okupilo zemljake u prepunoj sali restorana „Inter- Holivud“ na Ledinama u Beogradu. Oko hiljadu Birčaka i Podrinjaca našlo se na jednom mjestu i uz pjesmu i igru veselilo do kasno u noć.

Program večeri počeo je nastupom Kulturno- umjetničkog društva „Sveti despot Stefan Lazarević“ iz Srebrenice koji su se predstavili igrama iz zavičaja.

Goste je kako dolikuje pozdravio domaćin večeri, Drago Ašćerić, predsjednik Udruženja Birač Drina, koji nije krio zadovoljstvo što se u sali tražila stolica više.

„Cilj večerašnjeg druženja, kao i cilj rada i postojanja Udruženja je očuvanje ekonomskih, kulturnih, sportskih i drugih veza sa zavičajem, Birčem i Srednjim Podrinjem, sa sedam opština koje teritorijalno pokrivamo svojim radom. To su Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica, Šekovići, Osmaci i Zvornik. Takođe cilj nam je međusobno povezivanje i jačanje veza Republike Srpske i Srbije, a svi vi koji ste večeras prisutni doprinosite ostvarivanju tog cilja i zato vam se svima zahvaljujem“, istakao je Ašćerić.

On je zatim pozdravio ugledne zvanice među kojima su bili Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića; Miodrag Linta, narodni poslanik i predsjednik Saveza Srba iz regiona; Miloš Stupar, predsjednik Boračke organizacije Birčanske regije;  predstavnici opštinskih boračkih organizacija koje teritorijalno pokriva Udruženje; Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica; Zoran Stevanović, načelnik Opštine Zvornik; Ljubo Petrović, načelnik Opštine Osmaci; Momir , načelnik Opštine Šekovići;  Momir Lazarević načelnik Oštine Milići i brojni generali i starješine Vojske Republike Srpske i Srbije kao i Ministarstva unutrašnjih poslova, i mnogi drugi…

Za“Srpsko kolo“ Ašćerić je dodao da iako su na skupu prisutni srpski generali, direktori, uspješni političari, akademici, književnici, ugostitelji, konobari, fizički radnici, poljoprivredni i ljudi iz raznih drugih zanimanja, ovdje su svi isti.

„Međutim, nas ne veže profesija već ljudi. Mnogi su uspjeli i stasali u Srbiji, ali ne smijemo da zaboravimo našu braću preko Drine niti običaje koje su čuvale generacije prije nas“, poručio je Drago Ašćerić, predsednik Zavičajnog udruženja Birač-Drina.

U ulozi voditelja programa bila je sekretarka Udruženja Vesna Vuković koja je prisutne upoznala sa aktivnostima Udruženja u protekloj godini.

„Grupa od desetoro dece iz Birča učestvovala je u Omladinskom kampu u Apatinskoj Banji Junaković pod nazivom SABOR 2017. Održan je Memorijalni sportski turnir pod nazivom „AVRAM 2017“ u Starim Banovcima na kome je bilo više od 100 učesnika, a svoje ekipe su poslale skoro sve opštine iz Birča“, navela je Vuković ističući da je Udruženje otišlo i korak dalje kada je pravac rada u pitanju, pa je tako realizovana i tribina pod nazivom „Održivost tradicionalnih vrijednosti u savremenom konceptu porodice“.

„Ovaj projekat je podržala opština Novi Beograd, za šta se posebno zahvaljujemo zamjeniku predsjednika Opštine generalu Svetozaru Andriću. Organizovali smo i veoma uspješnu promociju književnog stvaralaštva Milenka Avramovića u februaru ove godine. Iz godine u godinu širimo mrežu kontakata, povezujemo se i pomažemo jedni drugima, što je najvažnije“, objasnila je Vesna Vuković.

Burnim aplauzom okupljeni su pozdravili načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića, mladog čovjeka koji je izvojevao pobjedu da u Srebrenici glavni nosioci vlasti budu predstavnici iz redova većinskog srpskog naroda.

„Izuzetno je važno okupljati ljude koji su u rasejanju po cijelom svijetu, neki su primorani bili da napuste svoje ognjište u proteklom ratu a neki su otišli zbog lošeg ekonomskog stanja. Međutim, bez obzira gdje se nalazili ovakav skup pokazuje da neko misli na njih i da samo složno možemo sve postići. Mi smo to pokazali u Srebrenici gdje je srpski narod bio na koljenima, ali vjerujem da ćemo za 2 godine uspravno stajati i opet ponosno pozdravljati naše generale pred kojima imam čast da stojim večeras“, rekao je Grujičić i poručio zemljacima da je mnogo važno da svi koji imaju pravo izvade ličnu kartu i dođu na glasanje u svoje rodne opštine, jer se samo na taj način može obezbjediti siguran opstanak srpskog naroda i Republike Srpske.

Narodni poslanik Miodrag Linta pozdravio je prisutne zemljake u ime Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije i posebno pohvalio rad domaćina tj. Zavičajnog udruženja Birač Drina koje je u prethodnom periodu uspješno realizovalo niz aktivnosti čiji cilj je jačanje veza Srbije i Republike Srpske i afirmacija svega pozitivnog iz zavičaja. On je zatim upoznao pristune sa projektom registracije nekretnina u Federaciji BiH.  To praktično znači da pola miliona protjeranih Srba, kao i Srbi koji su svoj zavičaj napustili prije rata treba da prijave svoja prava na kuće, stanove, zeljište, šume, poslovne objekte i dr. u novu zemljišnu knjigu. Linta je istakao da se detanjne informacije o navedenom projektu mogu naći na sajtu Saveza Srba iz regiona, kao i u mjesečnom listu Srpsko Kolo koji je podijeljen tokom večeri svim zainteresovanim zemljacima.

Ovom prilikom odlukom Upravnog odbora Udruženja dodjeljene su zahvalnice onima koji su doprinijeli uspješnom radu Udruženja u proteklom periodu. Osim brojnim privrednicima, sponzorima i drugim donatorima, zahvalnica je dodjeljena kolektivu trgovinskog lanca marketa „Venera“, narodnom poslaniku Miodragu Linti, i KUD- u „Sveti despot Stefan Lazarević“.

Svoj doprinos organizaciji šeste zavičajne večeri Birčaka, osim predsjednika Drage Ašćerića, potpredsjednika Cvijetina Đukanovića i sekretara Vesne Vuković, dali su i drugi članovi Upravnog i Nadzornog odbora: Radenko Đukanović, Đuričić Boško, Delić Brano, Kulić Milenko, Cvijetko Ašćerić, Tanja Janković, Anđelko Delić, Savo Cvijetinović, Igor Despotović i Ašćerić Miro, kao i ostali članovi Udruženja. Među njima posebno se istakao general Svetozar Andrić.

Organizatori su priredili i tombolu. Kao i svake godine bilo je mnogo vrijednih nagrada poput agregata za struju koju je omogućila firma „EnergoDragon“, televizora (firma „Tehnopapir“), laptop računara ( Autoprevoznik Cvijetko Ašćerić) vaučera za besplatno letovanje kao i za spa i đakuzi apartmane, vaučera za kupovinu u marketima „Venera“ i „Sunce“, večere u restoranu „Dren“, kolača i torti „Anđelčić“ iz Čačka, pića iz „Drink stor Bajina Bašta“ i Kleka “ MG Čauš“, kao i vaučera za nameštaj („Isola dibali“ i „Input“).

Za dobru atmosferu bio je zadužen bend Radmila Zekića, Milica Krsmanović, Srećko Ćosić, a posebno su Birčake na noge podigli hitovi dvije zvijezde večeri, Milomira Miljanića i Milančeta Radosavljevića.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar