Malom Gradcu nedaleko od Gline

Održano tradicionalno veče srpskog foklora u Malom Gradcu nedaleko od Gline

U Malom Gradcu nedaleko od Gline 27. jula održana je, 16-u godinu za redom, kulturna manifestacija „Susreti na Baniji“. Oko tristotinjak posjetioca tokom dva i po sata programa uživalo je u koreografskoj i tradicionalnoj prezentaciji pjesme, plesa i igara.

Nova predsjednica SKD „Prosvjeta“ pododbor Mali Gradac Željka Marčinko ove godine okupila je ukupno osam folklornih ansambala koji su pristigli od Belog Manastira i Slatine preko Hrvatske Kostajnice i Kostajnice u Republici Srpskoj do Krnjaka. Posebno pozdravljeni su bili članice i članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Treća sreća“ iz Gline! Naravno uz domaćine koji su osim folkornih elemenata predstavili se i specifičnim banijskim humorom u izvođenju najmlađih članova ove prosvjetine sekcije u Malom Gradcu.

Malom Gradcu nedaleko od Gline

„ Mi koji se bavimo čuvanjem kulturnog identiteta i otimamo ga od zaborava nastojimo da ono što smo od svojih predaka usvojili prenesemo na svoju djecu. I zato sam posebno ponosna što, ne samo u Malom Gradcu, nego i drugim sredinama imamo djece i mladih koja se žele baviti kulturnim amaterizom. Djece i mladih koja žele živjeti zdrav život, koja se žele međusobno upoznavati, družiti, zabavljati, veseliti. A upravo susreti ovakve vrste, ma gdje god da se oni odvijaju – prilika su za to. I zato posebno hvala našoj dječici i mladima što njeguju tradiciju i što njeguju izvornost i originalnost.

Svjesni smo da živimo u vremenu opterećenim ekonomskom krizom i nezaposlenošću. Da nas sve muči apatija i ponekad beznađe. Svi koji smo u ovom poslu navikli smo na materijalnu neimaštinu i manjak novca za nošnje i za sve ostalo. Ali improviziramo, trudimo se, pokušavamo. Jednom riječju – ne odustajemo, rekla je Marčinko zatvarajući manifestaciju.

Boro Rkman

Nema komentara

Napišite komentar