vece slavonaca 1

Održano treće Slavonsko veče u Beogradu

Zavičajno udruženje Slavonaca u Beogradu okupilo je u subotu, 25. marta 2017.godine članove i druge ljubitelje Slavonske igre i pjesme na trećoj po redu Slavonskoj večeri. U svečanoj sali Avenija na Novom Beogradu, u veseloj atmosferi, okupilo se oko 150 ljudi.

Program je otvorio predsjednik Udruženja Zorislav Šimić, koji je istakao kontinuiran rad udruženja posvećen prije svega očuvanju tradicije Srba sa prostora Zapadne Slavonije. U svom obraćanju on se zahvalio članovima koji su spremili bogat muzički program i pozvao sve da na ovaj način i nastave da rade i čuvaju sinonime koji krase Slavoniju, a to su Krivo kolo, Taraban, Logovac i Bećarac!

Šimić je za Srpsko kolo objasnio da su ove tradiocionalne igre, pjesme i nošnja sa prostora Slavonije nešto što oni žele da sačuvaju i prenesu na mlađe generacije, i dokle god i gdje god mogu da ih promovišu.

Prisutne je pozdravio i Željko Kukić, predsjednik Kulturne zajednice Krajine, koji je pohvalio trud i rad ovog, iako mladog Udruženja, i pozvao da uzme učešće ove godine na tradicionalnom Krušedolskom saboru. Ističući da se na ovom skupu osjeća kao kod kuće, jer je i sam rođeni Slavonac, podsjetio je na staru narodnu izreku „Nije sramota znati tuđe, ali je sramota zaboraviti svoje.“

Za Srpsko kolo on je naglasio da je Kulturna zajednica Krajine na raspolaganju svim Srpskim i Krajiškim udruženjima, koji rade na očuvanju kulturnog identiteta Srba i Krajine i posebno se zahvalio Srpskom kolu koje se maksimalno trudi da promoviše aktivnosti koje za cilj imaju očuvanje kulturnog identiteta Srba.

U muzičkom dijelu programa nastupio je okrestar „Zvuci zavičaja“, izvorna grupa Zavičajnog udruženja Slavonaca koji u sastavu imaju mušku i žensku pjevačku grupu, a zvijezda večeri bio je najmlađi član Udruženja Milan Džodan, koji je na svojoj harmonici odsvirao Moravac.

Ovom prilikom organizatori programa uručili su i skroman poklon za veteranski par Anu i Slavka Majstorovića povodom obilježavanja 59 godina braka!

Jedna od najglasnijih Slavonki u pjesmi, a kako kaže, i jedna od najstarijih članica udruženja po stažu, Željka Aleksić, sa zadovoljstvom nam se pohvalila nošnjom starom oko 70 godina. Ističe da je nošnju naslijedila od babe koja je u miraz donela i objašnjava za Srpsko kolo da je nošnja obilježje žena Slavonki s kojom se one ponose i prenose je s kolena na koleno.

Vesna Vuković

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar