Održano zavičajno veče Drvarčana u Beogradu

Drvarčani koji žive u Beogradu više od dve decenije se okupljaju na zavičajnim večerima u organizaciji Udruženja  Drvarčana, pa je tako bilo i ove godine, 11. oktobra u hotelu „Jugoslavija“.

Veče je otvorila grupa „Kapi zavičaja“ koji su svojom pjesmom vratili sjećanja onima koji su još devedesetih u izbjeglištvu napustili svoj rodni kraj. Na početku programa, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Drvarčana u Beogradu Stevan Banjac koji je izrazio zadovoljstvo redovnim odzivom Drvarčana, i istakao cilj zajedničkog rada u Udruženju, a to je da se druže, pomažu jedni druge, a takođe da pomognu svoj rodni kraj koliko to mogu.

„Kao zavičajno neprofitno i nestranačko udruženje građana svoje aktivnosti  smo u 2019. godini usmjerili  na kulturno-prosvjetnu saradnju sa zavičajem pa je tako  između ostalog ove godine  realizovana  akcija nabavke knjiga za biblioteku Osnovne škole “Drvar”,nabavke rolo zavjesa za vrtić “Majka hrabrost” ,te realizaciju nacionalne ekskurzije za đake Osnovne škole “Drvar” i predavanje profesora Dr.Milorada Dešića na temu “Srpski jezik i ćirilica danas”  koje je bilo namjenjeno nastavnicima srpskog jezika i učenicima škola Drvara i okolnih mjesta. Udruženje nema ambicija da se bavi politikom ,ali ima ambicija da okuplja Drvarčane i njihove prijatelje sa idejom da pomognemo prvenstveno djeci u našem zavičaju“, rekao je Banjac ističući da  Udruženja građana  nemaju veliku moć i uticaj, ali će kao stanovnici i građani Republike Srbije apelovati i tražiti  od nadležnih državnih organa da se svake godine više i ozbiljnije uključe u problematiku života Srba u Federaciji BiH.

-S tim u vezi pozdravljamo i vrlo smo zahvalni  predsjedniku Vučiću i Vladi Republike Srbije na pomoći koju su prošle i ove godine uputili u Drvar  i ostale opštine u Bosanskoj Krajini , ali istovremeno smatramo da je  vrijeme da Republika Srbija  konstituiše i oformi jedno stalno državno tijelo ili kancelariju koje će se ozbiljno ,planski i sistematski baviti problemima Srba u Federaciji BiH i regionu jer samo na taj način može se spriječiti  evidentan i neumoljiv  trend nestajanja Srba u Federaciji. Mi ćemo kao građani Republike Srbije  uvijek biti uz našu državu i uvijek biti spremni da se uključimo u akcije koje se tiču pomoći našem zavičaju ,ali istovremeno  očekujemo od naših zemljaka, rođaka i prijatelja koji žive u Drvaru da oni kreiraju zdrave akcije i inicijative  u koje ćemo se mi uključivati , a koje će doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu našeg naroda u Drvaru i okolini“, poručio je Banjac.

Skupu je prisustvovao predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

„ Drvarčani su, kao i drugi Srbi iz zapadno- krajiških opština i šire protjerani sa svojih ognjišta, desili su im se brojni zločini, ali su ipak nastavili dalje svoj život, neki u Srbiji i Republici Srpskoj, a neki u drugim zemljama, dok se jedan značajan broj vratio u svoj zavičaj. Međutim iako je početkom dvijehiljaditih godina izgledalo da će Drvar biti skoro isti po broju stanovnika kao i prije rata, započeo je poslednjih godina proces iseljavanja. Zbog toga je pomoć narodu Drvara, koja je stigla od Srbije i predsjednika Vučića u ovom momentu, važna“, naveo je Linta.  On je posebno istakao da je potrebno da Srbija osnuje Ministarstvo za Srbe u regionu koje bi se se svakodnevno i sistematski bavilo rješavanjem brojnih problema Srba u Federaciji, Hrvatskoj i drugim državama regiona.

Gosti zavičajne večeri Drvarčana bili su još i predstavnici Udruženja Drvarčana iz Banja Luke i Novog Sada, kao i Zavičajnog Udruženja Srb iz Beograda, Udrženja Grahovljana i prijatelja Grahova iz Beograda, Udruženja Petrovčana, Udruženja Ognjena Marija Livanjska i Udruženja Glamočana iz Beograda.

Za „Srpsko kolo“ govorio je član Upravnog odbora Udruženja Drvarčana iz Novog Sada Petar Vidaković koji je istakao da za skoro deceniju svog rada Udruženje sprovodi brojne humanitarne  aktivnosti sa akcentom na pomoći rodnom kraju i ljudima iz Drvara kojima je ta pomoć najpotrebnija.

„ Mi Drvarčani se posjećujemo  od Beograda, preko Novog Sada, Banja Luke pa do Drvara. Imamo svoja periodična druženja u svim ovim gradovima, ali najdraže nam je kad se okupimo u rodnom kraju. Tako je bilo u septembru na planini Klekovača kod Drvara, gdje smo čitav vikend imali druženje. Osim zavičajnih večeri, organizujemo i likovne kolonije gde su umetnici iz Vojvodine odlazili u Drvar, a zatim te slike prodavali i novac od prodaje davali u humanitarne svrhe za pomoć porodicama u Drvaru. Pomagali smo i sportske manifestacije u Drvaru, zatim ugostili smo djecu iz zavičaja na eksurziji u Novom Sadu… Dakle cjelokupan rad usmjeren je na pomoć Drvaru. Naš cilj jeste da se okupljamo, da nove mlade generacije se upoznaju i znaju ko su, odakle su i da svi zajedno radimo na očuvanju  kulturne baštine svoga zavičaja“, objasnio je Vidaković.

Svojom pjesmom i raskošnim glasom Drvarčane je oduševila osnivač i rukovodilac etno pjevačke grupe „Carza“ iz Drvara Neda Todorović koja je za ovu priliku specijalno došla iz Drvara.

„Ostale članice su bile spriječene da dođu i žao nam je zbog toga, jer smo redovan gost na zavičajnim večerima kod naših zemljaka u Beogradu. Predstavnici Udruženja su bili kod nas na našem nedavnom koncertu u Drvaru i sa njima odlično sarađujemo“, rekla je Neda koja za sebe kaže da se pjevanjem bavi amaterski iako je nastup dokazao da je veliki profesionalac kada je tno pjevanje u pitanju.

„Pjevanjem se bavim 17 godina. Nakon izbjeglištva u Banja Luku, kada sam se vratila u Drvar,  počela sam u okviru KUD- a Mire Lukač. Ljubav prema tradiciji, izvornom pjevanju karakterističnom za krajiške krajeve privukla sam  i jednu mlađu grupu djevojaka i dječaka srednjoškolskog uzrasta uglavnom i tako smo se osamostalili i već tri godine zajednički nastupamo. Naziv grupe „Carza“ je simboličan s obzirom da je carza naziv dijela naše ženske Unačke nošnje, suknje, koja je napravljena od vune i specifična je za naš Drvarski kraj“, objasnila je Neda govoreći o uslovima rada svoje grupe.

„Teški su uslovi, finansije su otežavajuća okolnost za opstanak ali mi imamo snažnu volju.Našem osamostaljivanju izvan KUD-a u kome smo nastupali doprinela je i podrška KUD- a Izvor iz Nakova Kikinda, sa kojima dugo sarađujemo. Slijedom okolnosti sa njima smo potpisali povelju o saradnji i prijateljstvu povodom čega smo održali zajednički koncert u porti hrama svetog Save u Drvaru uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa Bihaćko- Petrovačkog i Rmanjskog gospodina Sergija“, ispričala je Neda uz napomenu da naziv koncerta „Vera, nada i ljubav“ takođe ima simboliku jer je koncert održan 28. septembra, a istoimeni pravoslavni praznik je 30. septembra.

„Utisci publike su fenomenalni, što nam je motivacija da nastavimo da čuvamo tradiciju uz ljubav, vjeru i nadu“, zaključila je Neda Todorović.

Svoje pozdrave i pismo Drvarčanima u Beogradu poslale su načelnica opštine Drvar Dušica Runić, kao i načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanković, koje nisu bile u mogućnosti da prisustvuju skupu.

U nastavku zavičajne večeri Drvarčane je zabavljao bend „Braća Vašalić“ iz Drvara.

Voditeljka programa bila je Nevenka Danilović.

 

novinar „Srpskog kola“

Vesna Pešić

Nema komentara

Napišite komentar