Oj, Banijo rodna grudo moja – Održan 3. Festival izvornog pjevanja u Subotici

Zavičajno udruženje Banija je po treći put na sjeveru naše zemlje u Subotici 7.12.2019. ugostilo mnogobrojne pjevačke grupe koje su se takmičile u izvornom pjevanju. U Sportskoj sali Srednje tehničke škole na 3. Festivalu izvornih pjesama nastupilo je 12 muških i 10 ženskih pjevačkih grupa od Novoga Grada i Republike Srpske preko Ivanjice, Aranđelovca, Šapca i Beograda, pa sve do Subotice.

Vrijedni žiri je sastavljen od stručnjaka etnomuzikologa, predsjednik žirija dr Dimitrije Golemović magistrirao je i doktorirao iz oblasti etnomuzikologije, dugogodišnji šef katedre za etnomuzikologiju, prof. Gordana Roganović i prof. Tamara Štricki Sek, profesor Muzičke škole u Subotici.

Nakon takmičarskog dijela dok je žiri odlučivao o najboljima, sve pjevače grupe su u revijalnom dijelu se predstavile sa još jednom pjesmom. Nakon proglašenja pobjednika uslijedio je koncert Baje Malog Knindže.

Na samom početku domaćin predsjednik Upravnog odbora Zavičajnog udruženja Banija Željko Tintor je pozdravio sve prisutne i zahvalio se sponzorima, Gradu Subotici i Fondu za pružanje pomoći izbjeglim i prognanim licima iz Novog Sada.

Nastupili su: MPG Banija iz Subotice sa numerom Oj Banijo rodna grudo moja, ŽPG Banija Prigrevica Banija me drži u životu, MPG Petar Kočić Apatin Znaš li ženo kad smo bujad želi (Manjača), ŽPG Đerdan Ivanjica Koje li je doba noći (Golija), MPG Unski biseri Apatin Oj ojkane lička pjesmo mila (Lika), ŽPG Aleksandrovo Subotica Rasti, rsati moj zeleni bore (Istočna Srbija), MPG Dragačevski vez Lučani Ko ti kose pomrsio jelo ( Zapadna Srbija), ŽPG Zavičaj – Banija Šabac Dragi rano gon’ goveda ‘vamo, MPG Omorika Ivanjica Dođi mala do nošnice reke (Zapadna Srbija), ŽPG Car Dušan Silni Feketić Povila se vita loza vinova (Hercegovina), MPG Zora Kragujevac Lički ojkan, ŽPG Breza Ivanjica Koje li je ovo doba noći (zapadna Srbija), MPG Krajolik Lika Subotica Lički ojkan, ŽPG Dragačevski vez Lučani Dođi milo do zelene jele, MPG Zavičaj Banija Šabac Maco Maro, Marice moja, ŽPG Biseri Moravice Ivanjica Rasti bore (Srbija Ivanjica), MPG Slavonija u srcu Beograd Markova se ljubav razboljela (Zapadna Slavonija), ŽPG Ognjište Apatin Dođi dragi večeras na prelo, MPG Sretenjske zore Aranđelovac Sa Avale kliče vila, ŽPG Đurđevak Kljajićevo Žanjem žito i na uže slažem (Kordun), MPG Banija Beograd Prođoh ja, prođoh kroz goru, MPG Una Novi Grad Oj Banijsko brdo plemenito.

Neprikosnoveni voditelj Milivoje Beštić je podjestio prisutne da jedna strofa himne Svetom Savi počinje stihovima: „Mila naša Banijo, Liko i Krbavo. A Vuk karadžić koji je u svom kovčežiću ostavio zapisano neprocjenjivo kulturno i narodno blago naroda našega na jednom mjestu u Banji Topusko (gdje se spajaju Kordun i Banija) napisao: „ Tek sam ođe spoznao šta znače riječi „krv nije voda“ i „svoje gore list“, kada se naslanja brat na brata kao najtvrđi grad.

– Tri naša najveća naučnika Pupin, Tesla i Milanković oslikavaju naše zavičaje i svu sabornost srpskoga naroda. Svako jutro kada ustanete to je Tesla, uključite mobilni to je Pupin, pogledate napolje kakvo će biti vrijeme to je Milanković. To je naš mali, ali duhovno veliki srpski narod. I kud god su hodilim pjesmu su nosili, a sve su naše pjesme zabrujale sa kosovske česme – rekao je Beštić.

Prvi put u Subotici su članovi MPG Una iz Novog Grada na čelu sa Borislavom Damjanićem učiteljem narodnog izvornog pjevanja koji su imali zapažen nastup. Novi Grad je specifičan po tome što je smješten na ušću rijeke Sane u Unu i brežuljkastim padinama Grmeča i Kozare. S obzirom da graniči sa Banijom (Republikom Hrvatskom), Banijci su im vrlo bliski.

– Sarađujemo i sa pododborom Prosvjete iz Dvora na Uni. KUD postoji 11 godina, imamo pored pjevačkih grupa i hor i folklorni ansambl. Izuzetno smo ponosni na 12 „pačića“ u KUD-u, na naše najmlađe članove.

Organizuju Godišnji koncert, za Petrovdan obilježavaju Dan opštine kada se održava veliki festival folklora, likovna kolonije.

Svi učesnici Festivala su dobili zahvalnice na učešću od organizatora Zavičajnog udruženja Banija iz Subotice.

 

Nakon dodijljenih zahvalnica,žiri je saopštio ko su prvoplasirani izvođači. Prije dodjele nagrada prisutnima se obratio dr Dimitrije Golemović.

– Prvi put sam u Subotici, i iskreno da sam zaljubljen u krajiško pjevanje, uživao sam. Žiri je imao komplikovan zadatak. Finese su odlučivale. U današnje vrijeme kada nam moderna tehnologija odvlači pažnju raduje me da ima još ljudi, a pogotovo mladih koji odvavaju svoje vrijeme i bave se tradicijom i svojim korijenima i na tome vam hvala od srca – rekao je Golemović.

Najizvornija nošnja ŽPG Kulturni centar Car Dušan Silni Feketić, najmlađa ŽPG Đurđevak Kljajićevo, najmlađa MPG Una Novi Grad.

Najbolji muški solista Milosav Milovanović MPG Sretenjske zore Aranđelovac, najbolji ženski solista Milja Dramićanin ŽPG Biseri Moravice Ivanjica.

Najizvornija pjesma MPG Zavičaj – Banija Šabac. Specijalna nagrada za najbolju interpretaciju MPG Unski biseri Apatin

Ženske pjevačke grupe

3.ŽPG Ognjište Apatin

2. ŽPG Zavičaj Banija Šabac

1. ŽPG Biseri Moravice iz Ivanjice.

Muške pjevačke grupe

3.MPG Dragačevski vez Lučani

2. Banija Beograd

1. Slavonija u srcu Beograd.

Među prisutnim gostima bili su Ilija Maravića pokrajinski poslanik u Skupštini AP Vojvodine, predsjednik Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga Borivoje Vukajlović.

Nakon Festivala uslijedilo je dugo očekivani koncert Baje Malog Knindže. Prije Baje nastupili su Džimi Stanić i Krajiški bećari.

Baja je dočekan ovacijama, iz Zavičajnog udruženja Banija su nam rekli da su prodali 1.500 karata. Svaka pjesma je ispraćena aplauzom i dugo se još prepričavao provod u Subotici,a i šire za ovaj Bajin koncert.

 

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar