Osmi godišnji koncert KUD-a Ćirilo i Metodije iz Busija održan u Novoj Pazovi

Deco srpska ne zaboravite


Osmi godišnji koncert KUD-a Ćirilo i Metodije iz Busija (opština Zemun) održan je 8. decembra u Novoj Pazovi. Mladi, nasmijani i uigrani igrači obradovali su publiku sljedećim koreografijama: Igre iz Bukovice, Igre iz Šumadije, Igre iz Srema, Igre sa Romanije, Igre iz Timočke krajine, Igre sa Korduna,Igre iz Zapadne Slavonije, Igre iz Leskovca, Vlaške igre, Splet narodnih pesama sa Kosova i Metohije, Igre sa Kosova, Šopske igre, Igre iz Gornje Pčinje.

Predsjednica KUD-a Snežana Veljo zamolila je protu Milorada Niškića i njegovog nasljednika protojereja stavrofora Milu Jokića da se obrate sa nekoliko riječi.

– Novom svešteniku želim dobrodošlicu, on je od mene bolji za tri koplja – rekao je protojerej stavrofor Milorad Niškić, a nakon njegovih riječi prisutnima se obratio paroh Mile Jokić.

– Ova djeca mnogo mogu, vidim da ćemo na Busijama imati jedan sjajan crkveni hor. Ovom prilikom pozivam ovu divnu omladinu i roditelje, da se prijave, i odrasli i djeca, pa ćemo uskoro organizovati audiciju za crkveni hor – obavijestio je mještane Busija otac Mile Jokić. Nakon njega prisutne je pozdravio i predstavnik opštine Zemun, član Izvršnog vijeća, Predrag Jevremović i prenio pozdrave od predsjednika Opštine Zemun, Dejana Matića.

Poslije pozdravnih govora publiku su oduševile Igre iz Šumadije, nakon kojih je dječja sekcija folklornog društva izvela Igre iz Srema i pokazala kako se tradicija njeguje od najranijeg uzrasta. Publici su se obratili i narodni poslanik i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, kao i poslanik Skupštine Vojvodine Dragomir Lalić.

– KUD Ćirilo i Metodije je jedan od najboljih naših KUD-ova koji na visokom nivou predstavlja kulturu, ne samo Srba krajišnika, nego kulturu čitavog našeg naroda. Naš Savez Srba iz regiona je više puta u skladu sa svojim mogućnostima pomagao rad i aktivnosti KUD-a Ćirilo i Metodije. Znam da je Snežani Veljo i njenim saradnicima veoma teško da obezbjede sredstva za nesmetan rad – obećao je narodni poslanik i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta da će u narednom periodu u granicama svojih mogućnosti iskreno pomagati ovo sjajno društvo.

Miodrag Linta je na kraju svog izlaganja naglasio da KUD Ćirilo i Metodije, nije samo ponos Srba krajišnika, i Busija, nego čitave Srbije što je izazvalo gromoglasan aplauz prisutnih, koji su se složili sa njegovom konstatacijom. Sljedeći se prisutnima obratio poslanik Skupštine Vojvodine i predsjednik Udruženja Otadžbinksi pokret Novi Sad, Dragomir Lalić.

– Četiri godine uzastopno organizujem kulturno-umjetnička društva iz čitave Krajine i bivše republike naše. I ove godine će i Snežana i mnogi drugi od vas biti na toj manifestaciji. Poručujem svima, a posebno predsjednicima udruženja da se poput Linte obavežu da će pomagati ta društva. Bez kulture, mi smo ništa i možemo da imamo i lijepe cipele, haljinu i dobru kuću. Ali ako nemamo kulturu, nemamo ništa – rekao je Dragomir Lalić i pozvao prisutne da 15.12. dođu u Novi Sad i prisustvuju manifestaciji Dani Srpske Krajine u srpskoj Atini.

Gost iz Republike Srpske predstavnik KUD-a Milan Egić iz sela Brezičani kod Prijedora poželio je KUD-u mnogo uspjeha. Predsjednica KUD-a je zamolila prisutnog Darka Mladića da se obrati sa nekoliko riječi.

– Želim da vam prenesem pozdrave od generala Mladića, za sve koje zanima, da kažem da je bolestan, ali se drži, duh ga ne napušta. Borimo se za njega, iako se ja za njega ne borim kao za svoga oca, nego još više za komandanta naše vojske koja je zaštitila naš narod i u čast i slavu 30.000 poginulih naših saboraca i civila – rekao je gospodin Darko Mladić, a njegove riječi su izazvale gromoglasan aplauz. Nakon njegovih riječi i djeca, recitatori KUD-a uputili su svoju poruku.

Deco srpska ne zaboravite,
Rodna brda i plodne njive, ni tople domove
Ne zaboravite manastire, crkve i crkvišta…

…I izgovarajte u sebi riječi nezaborava
Jer zaboravite li išta od sjećanja
sebe ćete djeco srpska zaboraviti…

Snežana Veljo je na samom kraju koncerta pozdravila umjetničke rukovodioce KUD-a, Nevenu Grbić umjetničkog rukovodioca škole folklora, Snežanu Tišmu umjetničkog rukovodioca starijeg dječjeg ansambla i umjetničkog rukovodioca prvog ansambla Miloša Bošnjakovića.

Šef orkestra je Predrag Stamenković.

Na veliku čast domaćina i zadovoljstvo publike nastupila je i pjevačka grupa Tromeđa.

Publika oduševljena koncertom, svaku koreografiju ispratila je gromoglasnim i dugim aplauzom. U predivnoj organizaciji, za svega nekoliko minuta igrači bi promijenili nošnju i odigrali novu koreografiju, usklađeno, puni elana i sa osmijehom na licu.

Poslije koncerta učesnici i njihovi gosti su večerali u restoranu Banija na Busijama (opština Zemun), gdje se vesela atmosfera sa koncerta nastavila, i kolo se zaigralo.

Diplome su dobili: Bojana Smiljanić, Jovana Smiljanić, Jovana Milanović, Nebojša Zorić, Andrea Tišma, Ilija Perić, Dušan Perić, Marko Grubješić, Teodora Lukić i Milan Jerković.

                                                    Dragana Bokun

Nema komentara

Napišite komentar