Osnovano Društvo za obnovu Miholjske prevlake

U Beogradu je pre nekoliko dana osnovano „Društvo za obnovu manastira Miholjska prevlaka“ na čijem čelu je dr Jovan Janjić, biograf Patrijarha Pavla, autor više desetina knjiga među kojima je i „Istorija SPC pod komunizmom“ i jedan od osnivača izdavačke kuće „Narodna prosveta“.

U Društvu koje će imati internacionalni karakter je angažovano više doktora nauka, pisaca, novinara, sudija, advokat i drugih intelektualaca. Potpredsedsednik Društva je poznati srpski istoričar Miloš Ković.

Nastojatelj manstira Miholjske prevlake otac Benedikt i predsednik Društva dr Jovan Janjić imenovaće manastirske tutore za pojedine države, regione i gradove. Tutori će imati zadatak da štite interese manstira Miholjske Prevlake, osnivaju odbore Društva na područjima na kojima su imenovani. Tutori će se baviti i propagiranjem obnove manastira Prevlake i organizacijom aukcija i drugih aktvnosti u cilju pomoći i prikupljanja sredstava za obnovu svetinje. Društvo će zajedno sa tutorima organizovati izložbe, duhovne i druge kulturne manfestacije i baviti se izdavaštvom.

Blagoslov za formiranje ovog internacionalnog udruženja dao je mitropolit crnogorsko–primorski Amfilohije. Značajnu podršku u formiranju pružili su vikarni episkop Metodije, koji je urednik „Svetigore“, kao i grabaljsi paroh sveštenik Mijajlo Backović.

Manastir Miholjska prevlaka ima izuzetan geografski položaj ali, i nemerljiv, istorjski i duhovni značaj zbog čega ga je i Sveti Sava obrao da bude svojevsni svetionik pravoslavlja i duhovna karaula.

Miholjska prevlaka, je ustvari Ostrvo Sv. Arhanđel Mihailo, ili u skorije vreme Ostrvo cveća. To je prvo od tri ostrva u jedinstvenom nizu ostrva u Tivatskom zalivu Boka kotorske, poznatijih kao krtoljski arhipelag. Ovo ostrvo se posle pet metara širokog i plitkog moreuza nadovezuje na poluostrvo Brda. Stotinak metara dalje je školj Stradioti ili ostrvo Sv. Marka, a još toliko je udaljeno Bogorodičino ostrvo, Otok ili Gospa od Milosti.

Na ovaj deo zaliva prostirala se metohija manastira svetog arhangela Mihaila sa najmanje 40 hramova. Ove oblasti podno Lovćena, okupljene oko manastira, prastaro su srpsko uporište. Istočna strana Boke kotorske (od rta Oštra do Perasta) bila je deo Travunije, odnosno Hercegovine, a grad Kotor sa Bokom kotorskom i Grbljem, u srednjem veku poznat kao „kraljevski grad“, bio je posebna oblast sa dvorcima srpskih vladara.

Miholjska prevlaka je imenovana po manastiru svetog arhangela Mihaila, čiji je sabornni, centralni hram i danas u ruševinama. Tu je sveti Sava Nemanjić 1219. ustanovio sedište Zetske episkopije. Za prvog episkopa zetskog Sveti Sava je postavio Ilariona Prevlačkog. Dugo vremena jezgro čuvenog Miholjskog zbora bila je Miholjska prevlaka.

Sredinom 15. veka manastir je srušen, a prema istorijskim zapisima koje je proslavio u svojim proznim delima priprovedač Stefana Mitrova Ljubiše, zapisano je, da su monasi, njih sedamdesetak, u političkoj zaveri potrovani od strane izvesnog Druška, i da je mletačka mornarica topovima i miniranjem uništila manastir kao kolevku pravoslavlja u Primorju, što je potvrđeno brojnim arheološkim istraživanjima. Mošti ovih 70 miholjskih mučenika su sačuvane i neretko mirotoče tako da celo ostrvo od toga neobično miriše.

Na Miholjskoj prevlaci se nalazi crkva Sv. Trojice. To je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom i trodelnim zvonikom na preslicu. Na zapadnoj fasadi, iznad portala nalazi se rozeta, a ispod nje fragmenti plastike. Crkvu je sgradila 1833. godine Katarina Vlastelinović, koja je testamentom ostvro ostavila vladici Petru Petroviću Njegošu. Austrijske vlasti pokušale na sve načine opstruišu taj testament. Njegoš je bio prinuđen da sudu dokazuje da kao građanin i poglavar Crne Gore može da nasledi imovinu u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji. Osnovni sud u Kotoru mu je osporio to pravo. Tu presudu je potvdio Okružni sud u Rijeci. Vrhovni sudu u Beču, mećutim, morao da prizna da Njegoš ima pravo po osnovu reciprociteta da kao crnogorski državljanin nasledi ostrvo Miholjsku prevlaku.

Preuzeto sa: Slobodna Hercegovina

Nema komentara

Napišite komentar