Svete Marije Magdaline

Osvećeni temelji crkve Svete Marije Magdaline u naselju Banstol na Fruškoj Gori

Temelji crkve Svete Marije Magdaline, poznate i kao Blage Marije u naselju Banstol na Fruškoj Gori osvećeni su u subotu, 13. maja 2017. godine u prisustvu sveštenika Eparhije sremske, narodnog poslanika i zamjenika predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodraga Linte, predsjednika opštine Inđija Vladimira Gaka, predsjednika opštine Sremski Karlovci Nenada Milenkovića, ruske ambasade, projektanata hrama, donatora, predstavnika više udruženja i velikog broja građana. Čin osvećenja obavio je Njegovo Preosveštenstvo Episkom Sremski Vasilije i tom prilikom u temelje je položena povelja, kao i četiri kamena koja su donijeta iz crkava i manastira u Grčkoj, Srbiji, Jerusalimu i Srpskoj Dalmaciji.

Episkop Sremski Vasilije je istakao da će ovaj velelepni hram biti sagrađen u ruskom stilu po uzoru na crkvu Svetog Nikolaja u Sofiji. Posvećen je ravnoapostolskoj Mariji Magdalini, a u znak sjećanja na sve postradale žrtve koje su poginule u hrvatskim vojno-policijskim akcijama „Oluja“ i „Bljesak“, kao i u znak bratske ljubavi prema ruskom narodu koji je prije 100 godina došao na ove prostore na čelu sa Mitropolitom Antonijem Hrapovickim i generalom Vrangelom . Govoreći o srpskim nevinim žrtvama i protjeranom narodu sa svojih vjekovnih ognjišta, sa prostora Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, Korduna, Banije, BiH i Republike Srpske, Episkom Sremski Vasilije je rekao da „naš srpski narod gde god se pomjerao, nosio je Boga sa sobom. Pa tako evo jednog podviga za sve nas i za djecu našu a biće ponos za sav srpski narod, jer ko god prođe ovde kroz Karlovce, biće mu drago da zastane i primi blagoslov u ovom hramu a zatim da nastavi svoj put. Ovdje bi trebalo da bude stjecište srpskog naroda, mjesto zborovanja i sjećanja kroz molitvu a onda i kroz razne druge programe i aktivnosti“.

Po rečima Branka Simonovića iz Organizacionog odbora za podizanje hrama, biće to prva crkva u Srbiji posvećena žrtvama Oluje i Bljeska i prva podignuta u ruskom stilu. Temelji su izliveni i za nekoliko dana kreće zidanje – kaže Simonović. – Obezbeđene su cigle, porodica Dragičević iz Australije poklonila je novac i zvona, Srpkinja iz Švajcarske Milena Čanković je napisala knjigu i sav prihod od knjige uložiće u podizanje spomenika žrtvama akcija „Oluja“. Ovdje će biti, po našoj zamisli, svjetski krajiški centar – kompleks sa zavičajnim domom Krajišnika, škola jezika za djecu iz dijaspore, pravoslavnih i drugih naroda.

Predsjednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković smatra da nema ljepšeg pozdrava na ulazu u jednu opštinu od pravoslavnog hrama. „Za našu opštinu ovakva arhitektonska građevina koja će simbolizovati rusku kulturu i tradiciju znači mnogo“, kaže on i dodaje da ga „raduje što postoji jedinstvo ljudi koji žive u Karlovcima i Vojvodini, i kao predsjednik opštine apeluje na lokalne privrednike i sve građane da pomognu gradnju ovog hrama“.

Iako se hram gradi na teritoriji opštine Sremski Karlovci, biće od velikog značaja i za opštinu Inđija, kaže predsjednik ove opštine, Vladimir Gak. „Opštinu Inđija čini 70 posto stanovništva koje je porijeklom iz Bosne ili Krajine, kada govorimo o prognanim i izbjeglim licima sa tog prostora, pa je time memorijalni značaj hrama veliki. Imamo cilj da duhovno oporavimo naš narod, s obzirom da je u našoj opštini budžet za vjerske zajednici danas 5 puta veći nego što je to bilo u periodu od 2000-te godine pa na ovamo“, objasnio je on i naglasio da se na tromeđi opština Inđija, Sremski Karlovci i Irig, pravljenjem ovog hrama započinje jedan novi duhovni život.

novinar Srpskog kola
Vesna Vuković

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar