Откривен споменик жртвама логора смрти Јадовно у Њујорку

У Меморијалном парку холокауста у Бруклину у Њујорку, 19. маја 2019. године, откривенo је спомен обележје страдалима у усташком комплексу логора смрти Јадовно – Госпић – Паг.

Споменик је постављен као плод сарадње Истраживачког института Јасеновац из Њујорка и УГ Јадовно 1941. из Бање Луке.

Идеја да се на северноамеричком континенту постави обележје за страдале, родила се још 2013. године, када су представници УГ Јадовно 1941. из Бање Луке боравили у Њујорку, где је том приликом отворена изложба „Моје Јадовно“.

Постављању споменика присуствовао је и један од иницијатора, Дени Новак, чије су мајка и тетка убијене на острву Пагу, вицеконзул Р. Србије Драган Ковачевић, те Срби и Јевреји који живе у Њујорку и САД.

„Овај споменик је још једна спона између српског и јеврејског народа, који је Независна Држава Хрватска прогласила нижом расом. Нама који на очувању сећања на логор смрти Јадовно радимо на терену, овај догађај је од посебног значаја. На острву Паг, обновили смо меморијалну плочу уништену у рату 1991-1995. Надамо се да ће у земљи слободних и дому храбрих, овај споменик бити сигуран“, нагласио је Данијел Симић, представник УГ Јадовно 1941.

Систем усташких логора смрти Јадовно – Госпић – Паг функционисао је од априла до августа 1941. године, када су га због масовног оружаног устанка Срба, расформирале војне трупе фашистичке Италије. Према истраживањима историчара др Ђуре Затезала, у овом логору смрти страдало је преко 40.000 људи, а око 2.000 преживјелих постали су први затвореници Јасеновца.

Преузето са: dijaspora.gov.rs
Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар